2015. július 23

Liviu Dragnea: Támogatjuk a Victor Ponta vezette kormányt

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) új ideiglenes elnöke kijelentette, hogy támogatja a Victor Ponta vezette kormányt, megjegyezve, hogy a PSD és koaliciós partnerei között sokkal szilárdabb lesz a viszony.Mint hozzáfűzte: a PSD átszervezését tervezi. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.23)

Alina Gorghiu: A Szociáldemokrata Párton belül kialakult helyzet miatt módositani kell a kormányt

Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt társelnöke szerint, annak dacára, hogy a szociáldemokraták pártjuk egységének látszatát keltik, a Szociáldemokrata Párt (PSD) belső konfliktusoktól terhelt, ami kihat a kormányzásra is. A párton belül kialakult helyzet miatt módositani kell a kormányt.”A viták és a megosztottság bizalmatlanságot kelt és mi alternativát akarunk nyújtani a kormányzásra”, mondotta csütörtöki brăilai sajtókonferenciáján, hozzáfűzve: „Liviu Dragnea megválasztása a szociáldemokraták ideigelenes elnökének – Ion Iliescu támogatásának köszönhetően – a PSD visszatérését jelenti a 90-es évek időszakába” Ghiur szerint Victor Ponta miniszterelnök már nem részesül olyan méretű politikai támogatásba, hogy a kormány élén maradjon. Vasile Blga, a PNL másik társelnöke is úgy vélte, hogy Victor Pontának le kell mondania kormányfői tisztségéről és vele együtt távoznia kell valamennyi szociáldemokrata miniszternek. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.23)

Aurel Vainer képviselő üdvözölte a fasiszta, rasszista és xenofób szervezetek és szimbólumok betiltását előirányzó törvény kihirdetését

A Romániai Zsidó Közösségek Föderációjának elnöke, Aurel Vainer képviselő üdvözölte a fasiszta, rasszista és xenofób szervezetek és szimbólumok betiltását, valamint a béke és az emberiség ellen bűncselekmények elkövetésével vádoltak személyi kultuszának terjesztését betiltó törvény kihirdetését. A törvény értelmében a fasiszta, rasszista vagy xenofób szimbolók készitését, eladását, terjesztését, illetve reklámozását három hónaptól három évig terjedő börtönbűntetéssel sújtják.”A román állam újabb gesztust tett a romániai Holokauszt elirmerésének irányában”, mondotta Aurel Vainer képviselő. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.23)

A bukaresti hatóságok üdvözlik Moldova Köztársaság Európai Integrációját előmozditó Szövetség létrehozására hivatott egyemény aláirását

A bukaresti hatóságok üdvözlik Moldova Köztársaság Európai Integrációját előmozditó Szövetség létrehozására hivatott egyemény aláirását, úgy vélve, hogy az egyezmény leteszi az Európa-barát többség megalakulásának alapjait, amely folytatja és elmélyiti a reformfolyamatokat, összhangban az állampolgárok elvárásaival. Klaus Iohannis államfő és Bogdan Aurescu román külügyminiszter meggyőződésüknek adtak hangot, külön megfogalmazott sajtóközleményeikben, hogy az új szövetség stabil és szilárd lesz, ambiciózus és átfogó akciótervet dolgoz ki a köztársaság uniós integrációjáért tett erőfeszitések folytatására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.23)

Az ösztöndijas főiskolások első regionális konferenciája

A Róma Orvosképzési Ösztöndijprogram révén több kelet-európai városban tanuló 35 roma fiatal első alkalommal vesz részt az ösztondijas főiskolások regionális bukaresti konferenciáján. A konferencia célja az orvosképzésben részt vevő roma egyetemista-hálózatok kiépitése és fejlesztése. „E program nélkül a roma fiataloknak nem lett volna lehetőségük orvosi egyetemeken tanulni”, mondotta a konferencia egyik részvevője. A program 2008-ban indult és mostanig több mint 1.100 tanulmányi ösztöndijat biztositott. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.23)