RZECZPOSPOLITA: România interzice negarea Holocaustului şi promovarea Gărzii de Fier

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat amendarea legii, în baza căreia negarea Holocaustului şi promovarea Gărzii de Fier, organizaţie fascistă din timpul războiului, şi a moşternitorilor ei vor fi pedepsite cu privarea de libertate până la trei ani.

Amendamentele la lege au fost aprobate de parlamentul român în iunie acest an. Ele prevăd pedepse cu închisoarea până la trei nai pentru organizaţiile fasciste, rasiste şi xenofobe şi pentru folosirea simbolurilor cu acest caracter, precum şi pentru promovarea oamenilor vinovaţi de crime împotriva omenirii.

Negarea Holocaustului în România este legată de reducerea rolului acestei ţări în exterminarea evreilor şi a romilor în anii 1940-44. În timpul guvernării regimului fascist al dictatorului Ion Antonescu, în România şi pe teritoriile controlate atunci de ea au murit între 280.000-380.000 de evrei români şi ucraineni – reiese din raportul comisiei istorice de sub conducerea laureatului Premiului Nobel pentru Pace, Elie Wiesel.

Noua lege priveşte şi gruparea extremistă Noua Dreaptă, înfiinţată în anul 2000 în România, care face trimitere la organizaţiile fasciste române din timpul războiului.

RZECZPOSPOLITA (Polonia), 22 iulie 2015

Articol de Przemyslaw Malinovski

Traducerea: Maria Stanciu