2015. július 24

A szenátus augusztus 15-e után ül össze rendkivüli ülésszakra az adótörvénykönyv-tervezet újbóli megvitatása végett

Victor Ponta miniszterelnök bejelentette, hogy a szenátus valószinüleg augusztus 15-e után ül össze rendkivüli ülésszakra az adótörvénykönyv-tervezet újbóli megvitatása végett.A kormányfő reményének adott hangot, hogy e törvényt szeptember 1-ig kihirdetik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG -07.24)

Victor Ponta miniszterelnök üdvözölte a katonák speciális nyugdíjára vonatkozó törvény kihirdetését

Victor Ponta miniszterelnök Klaus Iohannis államfőt arra figyelmeztette, hogy a  katonatisztek és diplomaták, a törvényszéki jegyzők és  a hajozó személyzet speciális nyugdíjaira vonatkozó törvényeket – amelyeket csütörtökön hirdetett ki – a Fiskális Tanács és a nemzetközi hitelezők kontesztálták. „Mindezekellenére, üdvözlendő e törvények kihirdetése, annál inkább, hogy ama igéret teljesitéséről van szó, amelyet az USL tett azok iránt, akikkel igazságtalanul járt el a Băsescu-Boc-Predoiu kormányzás”, hangsúlyozta Victor Ponta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.24)

A románok több, mint 45%-a úgy véli, hogy a Ponta-kormány helyét egy liberális kabinetnek kell átvennie

A legutóbbi INSCOP-felmérés szerint, a románok több, mint 45%-a egyetért azzal, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) vegye át a kormányzást. Ugyanakkor csökkent azok száma, akik úgy vélik, hogy a Ponta-kormánynak végig kell vinnie mandátumát, azaz  2016-ban kell befejeznie munkáját. Az INSCOP által áprilisben végzett közvéleménykutatás szerint a megkérdezettek 60%-a gondolta úgy, hogy a jelenlegi kormánynak mandátumát 2016-ban kell befejeznie. A júniusi felmérés alapján, az interjú alanyok 46%-a szerint a liberálisoknak nem sikerül leváltaniuk a Ponta-kormányt egy újabb bizalmatlansági inditvánnyal, amelyet – mint bejelenették – szeptemberben terjesztenek be. A megkérdeztettke 41%-a válaszolta azt, hogy helyesli azt, hogy Klaus Iohannis államfő Victor Ponta kormányfő lemondását kérte, miközben 26%-a nem ért egyet ezzel.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.24)

Az EMNP önállóan indul az önkormányzati választásokon

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) önállóan indít jelölteket a jövő évi önkormányzati választásokon, jelentette be pénteken Szilágyi Zsolt pártelnök a 26. Bálványosi Nyári Szabadegyetem és Diáktábor (Tusványos) egyik rendezvényén. Az EMNP 2013-ban fúziót, idén pedig választási szövetséget ajánlott a Magyar Polgári Pártnak (MPP), de mindkét javaslatot elutasitotta.Szilágyi Zsolt közölte, az országos választmány úgy döntött, hogy az EMNP nem köt országos választási szövetséget, de minden olyan helyi szövetséget támogatnak, amely erősebb magyar képviseletet eredményezhet. Az önkormányzati választásokat 2016 júniusában szervezik.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.24)

A Román Nemzeti Bank kormányzója szerint alkalmazhatatlan az adócsökkentést előíró adótörvény-tervezet

Mugur Isărescu, a Román Nemzeti Bank kormányzója szerint alkalmazhatatlan az adócsökkentést előíró adótörvény-tervezet és bölcs döntésnek  vélte, hogy hogy Klaus Iohannis államelnök visszaküldte a parlamentnek e törvénytervezetet. Isărescu szerint a GDP 2,3 százalékának megfelelő bevételkiesés felborítaná a román gazdaság makrogazdasági egyensúlyát.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 07.24)

Rozalia Ganciulescu