Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pensiilor militare de stat

Legea pensiilor militare de stat a fost promulgată ieri de preşedintele Klaus Iohannis. Care sunt principalele prevederi ale actului normativ şi ce alte legi a mai aprobat şeful statului ne spune Dana Georgescu.
Reporter: Legea prevede că baza de calcul a pensiilor militare o constituie media tuturor veniturilor realizate în 6 luni consecutive în ultimii 5 ani de activitate. La media obţinută se adaugă un spor de 15 procente. De asemenea, actul normativ prevede că au dreptul la pensie de serviciu pentru limită de vârstă militarii, poliţiştii şi funcţionarii publici cu statut special în activitate care au împlinit vârsta standard de pensionare pentru limită de vârstă şi au vechime efectivă de cel puţin 25 de ani din care cel puţin 15 ani în domeniul de activitate specific fiecărei categorii. De asemenea, au dreptul la pensie de serviciu şi militarii sau poliţiştii care mai au 5 ani până la împlinirea vârstei standard de pensionare ale căror unităţi se reorganizează, iar funcţiile li se desfiinţează. Un alt act normativ promulgat de preşedintele Klaus Iohannis reglementează condiiile cumpărării de locuinţe de la ANL. Potrivit noii legi, în cazul în care cmpărătorul nu achită 3 rate consecutive, pierde dreptul de proprietate al locuinţei, pe care este obligat să o restituie ANL.
Realizator: Ministrul apărării naţionale, Mircea Duşa, salută promulgarea legii. În opinia sa, noile prevederi asigură un cadru legislativ unitar şi echitabil pentru pensionarii sistemului de apărare, iar în ceea ce îi priveşte pe militarii activi documentul creează aşteptări corecte că drepturile de care vor beneficia după trecerea în rezervă vor reflecta privaţiunile şi riscurile asumate de-a lungul carierei.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 24 iulie