Revista presei internaţionale – 24 iulie 2015

Grecia nu şi-a soluţionat problemele, conflictul din Ucraina nu s-a încheiat, dar Orientul Mijlociu pare să revină din nou atenţia presei interaţionale, având în vedere că violenţele continuă, iar lupta pentru supremaţie în regiune rămâne la fel de acerbă.

Dat fiind acordul nuclear la care a ajuns cu puterile lumii, Iranul a anunţat planuri vizând redresarea economiei sale şi reluarea relaţiilor comerciale cu partenerii din străinătate. Ziarul iranian „Tehran Times” informează că, „timp de două zile, în capitala Austriei se desfăşoară o conferinţă economică la care participă oficiali din Iran şi din Uniunea Europeană”. Acelaşi ziar subliniază că, „la reuniune, vor participa reprezentanţi din 70 de companii iraniene, delegaţia fiind condusă de ministrul industriei, minelor şi comerţului”. Cotidianul canadian „Globe and Mail” anunţă însă deja că „Iranul a convenit cu o serie de companii din Uniunea Europeană lansarea unor proiecte a căror valoare s-ar ridica la peste 2 miliarde dolari”. Titlul unui articol din ziarul israelian „Ha’aretz” ne atrage însă atenţia: „Acordul cu Iranul, de la thriller la poveste de groază”. Deloc convins de succesul acordului nuclear, ziarul acuză comunitatea internaţională că „a asigurat iniţierea unui nou program nuclear iranian, de departe cu mult mai periculos decât cel anterior”. De altfel, şi în Statele Unite, acordul cu Iranul e departe de a fi salutat unanim. Cotidianul britanic „The Guardian” observă că „echipa lui Obama încearcă să-i convingă pe congresmenii americani să sprijine acordul”, dar, mai adaugă ziarul, „republicanii continuă să se opună, iar democraţii încă nu s-au hotărât”.

Altminteri, în restul Orientului Mijlociu, situaţia pare să rămână neschimbată. „Ieri, în Irak, Statul Islamic a revendicat un atentat cu maşină-capcană de la Bagdad, soldat cu 20 de morţi”, anunţă publicaţia libaneză „Daily Star”. Şi tot ieri, în Cisiordania, „soldaţii israelieni au omorât un palestinian şi au rănit alţi doi în cursul unei descinderi într-o casă din zonă”, scrie portalul arab „Al-Monitor”. Cât despre relaţiile Arabiei Saudite cu militanţii palestinieni Hamas, nimic nu e sigur. „Vizita de săptămâna trecută a delegaţiei Hamas a fost de ordin religios, nu politic”, a declarat, ieri,ministrul saudit de externe Adel Al-Jubeir în ziarul saudit „Gulfnews”. După care acelaşi ministru precizează: „Poziţia Arabiei Saudite faţă de Hamas nu s-a schimbat. Nu s-a schimbat decât poziţia unor analişti, care încearcă să vorbească despre nişte lucruri care nu s-au întâmplat”.

În privinţa Europei, presa scoate de această dată în evidenţă o politică a tatonărilor, în special pe planul relaţiilor internaţionale. Ziarul austriac „Die Presse” anunţă că „preşedintele Austriei, Heinz Fischer, va fi primul şef al unui stat din Uniunea Europeană care, în septembrie, va efectua o vizită oficială în Iran”. În schimb, presa germană critică recenta vizită în Iran a vicecancelarului Sigmar Gabriel. Cotidianul german „Frankfurter Allgemeine” estimează că „vizita rapidă, dacă nu chiar precipitată a vicecancelarului german a semnalat că „europenii, fermecaţi de eventualitatea unor afaceri cu iranienii, ignoră crizele regionale care persistă în pofida acordului”. Iar conservatorul „Süddeutsche Zeitung” comentează: „Să fi ajuns acolo prea târziu, ar fi fost o prostie, dar să ajungi prea devreme e o prostie şi mai mare”.

În sfârşit, în cotidianul italian „La Stampa”, veşnic surprinzătorul Silvio Berlusconi afirmă că, „discutând cu preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, acesta s-ar fi arătat dispus să îi ofere cetăţenia rusă şi să îl numească ministru el economiei”. Ziarul belgian „Le Soir” îl citează însă pe purtătorul de cuvânt al lui Putin, care s-a grăbit să declare: „N-a fost o ofertă oficială pentru o anume funcţie, aşa ceva ar fi imposibil. Dar Putin şi Berlusconi sunt prieteni vechi şi ţin legătura. O adevărată camaraderie”.

Alexandru Danga, Agenţia de presă RADOR