La Chişinău, liderii politici nu reuşesc să se înţeleagă în privinţa viitorului executiv

La Chişinău, liderii politici nu reuşesc să se înţeleagă în privinţa viitorului executiv, deşi ieri au semnat un acord de formare a unei coaliţii de guvernare. Republica Moldova e condusă în prezent de un guvern interimar, după ce luna trecută fostul premier Chiril Gaburici şi-a dat demisia.
Corespondenţă de la Chişinău – Reporter: Mariana Vasilache – Liderii noii coaliţii de guvernare de la Chişinău s-au întrunit astăzi într-o nouă şedinţă, dar după aproximativ o oră şi jumătate de discuţii au plecat cu maşinile de la sediul unuia dintre cele trei partide, fără a face declaraţii pentru presă. Chiar dacă liderii PLDM, PD şi PL au declarat ieri, după semnarea acordului de constiutire a Alianţei pentru Integrare Europeană, că vor anunţa candidaţii pentru noul guvern, se pare că ei nu reuşesc să se înţeleagă în privinţa candidaturii viitorului prim-ministru. PLDM, partid care, conform înţelegerii, trebuie să deţină această funcţie, a anunţat ieri că o propune premier pe Maia Sandu, ministru al educaţiei în exerciţiu. Maia Sandu s-a remarcat în funcţia de ministru al educaţiei prin reforma pe care o promovează în acest domeniu, dar şi prin declaraţii inclusiv în cadrul şedinţelor guvernului referitoare la corupţie, atât în sistemul de învăţământ, cât şi în administraţia publică în general. Ea a declarat în mai multe interviuri că Republica Moldova este un stat captiv şi afectat grav de corupţie.
Negocierile privind formarea coaliţiei de guvernare şi respectiv de formare a noului guvern s-au desfăşurat pe fundalul unor arestări ale rudelor liderului Partidului Liberal Democrat, fostul premier Vlad Filat, cercetat în dosarul devalizărilor a trei bănci din Republica Moldova. Totodată, un deputat din acelaşi partid a anunţat că părăseşte grupul parlamentar al PLDM, acţiuni care, potrivit lui Vlad Filat, nu ar fi întâmplătoare. Republica Moldova este condusă de un guvern interimar, în condiţiile unei crize economice, iar Uniunea Europeană a suspendat finanţările prevăzute pentru acest an. În plus, recent s-a scumpit energia electrică şi gazul.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI