Canicula continuă şi astăzi

Canicula persistă şi astazi în România. Avertizarea cod portocaliu se extinde în 12 judeţe din sudul şi sud-estul României, inclusiv în capitală. Maximele prognozate sunt de 39 de grade în judeţele Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi, Vaslui şi în zonele de câmpie din judeţele Bacău, Vrancea şi Buzău. Meteorologii atrag atenţia că temperatura resimţită de corpul uman va fi mai mare, iar disconfortul termic accentuat. Valorile termice vor scădea de astăzi în regiunile vestice, nordice şi centrale unde instabilitatea atmosferică va fi accentuată. În următorele zile valul de căldură va persista în regiunile sudice şi estice. Medicii amintesc că în aceste zile caniculare trebuie să bem multă apă, să consumăm fructe şi legume şi să evităm expunerea prelungită la soare la orele prânzului. RedactorulAdrian Turea explică:

Reporter: Oboseala, obezitatea, bolile cronice, alimentaţia necorespunzătoare sau hidratarea insuficientă pot predispune organismul uman la afecţiuni provocate de căldura excesivă. Chiar dacă de cele mai multe ori canicula afectează doar persoanele în vârstă care suferă de boli cronice, problemele de sănătate pot apărea şi la cei fără afectiuni medicale, explică medicul Simona Bratu.

Simona Bratu: Hipertensivii au pusee, iar un puseu hipertensiv pote să ducă la un accident vascular cerebral hemoragic. Deci vedem multe complicaţii produse de căldură. De asemenea, vedem pacienţi care nu consumă destul de multe lichide şi de aici sfatul de a consuma multe lichide, nu neapărat reci.

Reporter: Regula cea mai simplă de prevenire a afecţiunilor date de temperaturile ridicate este evitarea plimbărilor şi a activităţilor care presupun efort fizic în timpul amiezii. Dacă acest lucru nu poate fi evitat, se recomandă purtarea unei îmbrăcăminţi lejere de culoare deschisă şi din bunbac, iar capul să fie acoperit cu o pălărie sau şapcă tot de culoare deschisă. De asemenea, doctor Simona Bratu spune că este necesar un pahar de apă la 15-20 de  minute. În perioda caniculară medicul mai recomandă evitarea băuturilor alcoolice  şi a celor cu conţinut ridicat de cofeină.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie