Premierul ungar Viktor Orbán doreşte ca relaţiile dintre Budapesta şi Bucureşti să redevină eficiente

Premierul ungar Viktor Orbán doreşte ca relaţiile dintre Budapesta şi Bucureşti să redevină eficiente, întrucât acestea s-ar fi deteriorat în ultimii ani. Într-un discurs rostit ieri la băile Tuşnad el a spus că înainte de 2012 relaţiile dintre cele două ţări erau pragmatice şi de încredere, dar ulterior situaţia s-a schimbat din cauza politicienilor români care ar fi jignit de multe ori Ungaria. Despre discursul premierului ungar ţinut la Universitatea de vară Tuşvanyoş are detalii corespondenrul RRA Angela Bârsan:

Reporter: Viktor Orbán şi-a exprimat speranţa că schimbările politice din România începute odată cu alegerea unui nou preşedinte şi care se vor continua cu alegerile parlamentare din 2015 vor rearanja spaţiul politic, iar România şi Ungaria se vor reîntoarce la relaţii pragmatice, normale şi eficiente dacă şi politicienii români vor dori acest lucru.

Viktor Orbán: Nu ştiu dacă se va întâmpla, dacă există totuşi o dorinţă foarte clară de partea română, de partea celor care fac politica externă a României să se revină la relaţia normală, eficientă care a existat până în 2012. Această relaţie nu ar fi trebuit să se strice după 2012 pentru că această relaţie este importantă pentru România, pentru Ungaria deopotrivă, pentru comunitatea maghiarilor din România, pentru maghiarii din Ungaria, pentru români.

Reporter: Orbán Viktor i-a îndemnat pe maghiarii din Transilvania la perseverenţă în păstrarea şi folosirea simbolurilor naţionale.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 26 iulie