DER SPIEGEL: Efectul Iohannis

Ales pentru a face curăţenie, preşedintele Klaus Iohannis poate eşua din cauza oponenţilor săi şi a lui însuşi.

Germanul este econom, corect şi eficient. Aşa au crezut românii şi l-au ales pe Klaus Iohannis ca preşedinte. Poate să le îndeplinească speranţele?

Preşedintele nu vrea să fie văzut împreună cu premierul său. Premierul, Victor Ponta, urcă şchiopătând în două cârje, genunchiul stâng îi face probleme în urma unei accidentări la baschet.Timp de trei săptămâni, Ponta a fost la tratament în Turcia, acum a revenit. De fapt, în capătul scărilor ar fi trebuit să îl aştepte Klaus Iohannis, preşedintele, care ar fi trebuit să-şi întâmpine subalternul.

Ponta nu este surprins, la urma urmei preşedintele i-a cerut chiar o adeverinţă de boală înainte de a-i aproba concediul medical. Un preşedinte care cere din partea premierului său un certificat medical – aşa ceva nu a existat încă. Iar acum, pe deasupra, Ponta a fost citat de DNA, fiind acuzat de complicitate la evaziune fiscală, spălare de bani şi fals în acte. Prima sa deplasare de serviciu îl duce la DNA, unde va fi audiat. Preşedintele face doar o scurtă declaraţie, în care precizează că este de mult convins că Ponta trebuie să demisioneze./…/

DER SPIEGEL nr 31 (Germania), 25 iulie 2015 –

Traducerea: Imola Stănescu