Guvernul de la Atena este pregătit să facă propuneri în legătură cu Fondul de Valorificare a Proprietăţii Statului

Guvernul de la Atena anunţă că este pregătit să facă propuneri în legătură cu Fondul de Valorificare a Proprietăţii Statului. Proiectul este parte a noului acord de împrumut, care ar urma să fie încheiat între instituţiile creditoare şi Grecia. Obiectivul acestui fond este să atragă 50 de miliarde de euro, în 30 de ani, proveniţi din vânzarea şi exploatarea proprietăţii publice.

Reporter: 25 de miliarde de euro ar urma să fie direcţionate pentru o nouă recapitalizare a băncilor, 12,5 miliarde pentru plăţi în contul datoriilor statului şi alte 12,5 miliarde sunt prevăzute să ajungă în visteria publică pentru investiţii. Sediul şi administraţia fondului vor fi, se subliniază, în Grecia, iar portofoliul va cuprinde active aflate în proprietatea statului, dar şi active aparţinând băncilor greceşti. Din partea elenă responsabili pentru punerea în aplicare a proiectului este Secretariatul General al Guvenrului, iar pentru pregătirea propunerilor a fost numit specialistul american de origine coreeană Glenn Kim, până de curând consilier al ministrului de finanţe, Yanis Varoufakis. Domnul Kim a îndeplinit mai multe funcţii la vârf. Printre acestea, membru în administraţia Lehman Brother, consilier strategic al Ministerului german de Finanţe în 2011 şi consilier al Guvernului Islandei în 2014.

*

Realizator: După cum ne-a transmis corespondenta noastră la Bruxelles, Cerasela Rădulescu, Comisia Europeană anunţă că discuţiile dintre autortăţile de la Atena şi creditori au început, astăzi, în capitala Greciei. Purtătoarea de cuvânt a Comisiei  Europene precizează că sunt prezenţi şi şefii misiunilor creditorilor internaţionali şi că se aşteaptă reforme suplimentare din partea autorităţilor elene, pentru a permite încheierea acordului de asistenţă financiara în a doua jumătate a lunii august.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI 27 iulie