Guvernul a aprobat prima rectificare bugetară

Guvernul a aprobat azi prima rectificare bugetară din acest an, iar premierul Victor Ponta a dat asigurări că nici un minister nu va pierde bani. Petruţa Obrejan detaliază.

Reporter: Prima rectificare bugetară aduce mai mulţi bani în bugetul Ministerului de Finanţe şi Ministerului Muncii, respectiv pentru fiecare peste 1,22 milioane de lei. Potrivit premierului Victor Ponta, principala alocare la această rectificare se referă la noi drepturi pe care parlamentul le-a aprobat şi preşedintele României, Klaus Iohannis, le-a promulgat. Astfel că la trei ani de la preluarea guvernării nu mai există nici o categorie socială nedreptăţită în perioada 2010-2011, spunea premierul.

Victor Ponta: Drepturi din punct de vedere al guvernului corecte sunt de fapt reveniri în cele mai multe cazuri la ceea ce au tăiat alţii în 2010, şi mă refer aici la faptul că alocăm toţi banii necesari pentru plata alocaţiilor mărite pentru copii, pentru plăţile suplimentare aprobate de parlament pentru veteranii de război, pentru foştii deţinuţi politici, pentru aviatori, personalul navigant, pentru diplomaţi, pentru grefieri.

Reporter: Toate drepturile fundamentale constituţionale vor fi asigurate, a mai spus Victor Ponta.

Victor Ponta: Avem asigurate absolut toate drepturile constituţionale fundamentale: salarii, pensii, alocaţii, ajutoare de şomaj, disponibilizări. De trei ani şi jumătate ne-am obişnuit că e normal. Dar să nu uităm când nu era normal şi când nu erau bani de pensii şi salarii. Deci până pe 31 decembrie 2012, sigur, şi după aceea, dar vorbim pe anul 2016 nu există nici un fel, nici un fel de dificultate şi de problemă pentru drepturile fundamentale.

Reporter: În ceea ce priveşte bugetul Ministerului Educaţiei, premierul a precizat că vor exista bani pentru plata tuturor titlurilor executorii atât pentru preuniversitar, cât şi universitar.

Victor Ponta: Vreau să-i asigur pe toţi profesorii din preuniversitar, aveţi banii în buget, da? Îi trimiteţi către primării, de fapt se face prin autorităţi locale, nu, plata în aşa fel încât să fie la zi cu ceea ce au câştigat în instanţă şi la fel pentru zona universitară.

Reporter: În ceea ce priveşte Ministerul Sănătăţii şeful executivului a susţinut că i s-au alocat peste 478 de milioane de lei, infirmând astfel zvonurile potrivit cărora bugetul ministerului ar scădea la această rectificare.

Victor Ponta: La sănătate nu se taie, se dă. Aţi mutat nişte bani dintr-o parte în alta, în final înţeleg că sunt 478 de milioane în plus şi asigurăm pentru Departamentul pentru situaţii de urgenţă, ambulanţe, UPU toţi banii pe care departamentul i-a cerut prin secretarul de stat, domnul Arafat, în aşa fel încât să nu fie nici un fel de problemă nici de salarii, nici de cheltuieli consumabile şi toate celelalte lucruri.

Reporter: Şi administraţia publică locală va primi fonduri importante pentru dezvoltearea mai multor proiecte locale, respectiv 1,3 miliarde lei. Premierul a explicat totodată de ce a fost necesară majorarea bugetelor mai multor ministere.

Victor Ponta: La MApN 150 de milioane cheltuieli, 650 credite de angajament ca să puteţi începe negocierile pentru ceea ce avem de achiziţionat. Ministerul Afacerilor Interne 500 de milioane pentru plata actualizată a drepturilor pentru toţi poliţistii, pompierii, toţi angajaţii Ministerului de Interne. La cultură sunt, nu se taie bani, dimpotrivă. La fel la culte, se asigură banii pentru drepturile tuturor cultelor din România.

Reporter: Surse guvernamentale au precizat că rectificarea bugetară aprobată astăzi de guvern include şi bugetarea indemnizaţiilor pentru înalţii demnitari.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 28 iulie