Petro Poroşenko a solicitat Occidentului să-i furnizeze peste o mie de rachete Javelin pentru a opri „agresiunea rusească”

Preşedintele Ucrainei, Petro Poroşenko, a solicitat Occidentului să-i furnizeze peste o mie de rachete Javelin pentru a pune capăt  „agresiunii ruseşti”. Preşedintele ucrainean a mai precizat că ţara sa are nevoie de 1. 240 de rachete antitanc Javelin pentru a opri „agresiunea rusească”. „Avem nevoie doar de 1.240 de rachete de tip Javelin, ceea ce este absolut corect„,  a declarat liderul de la Kiev, într-un interviu acordat publicaţiei „The Wall Street Journal”, menţionând că acest armament este necesar pentru dotarea Armatei Ucrainei pentru a opri „agresiunea viitoare a Rusiei”. Poroşenko a reiterat faptul că în 1994, conform Memorandulmului de la Budapesta, Ucraina a renunţat la 1.240 de focoase nucleare şi tocmai de aceea, această cifră are o semnificaţie deosebită pentru ţara sa. „Ucraina a renunţat de bună voie la arsenalul său nucelar, iar în schimb, Statele Unite şi Marea Britanie (…) au promis să garanteze suveranitatea noastră şi integritatea teritorială„, a mai spus şeful statului ucrainean. „Nu cerem ca militarii britanici, americani sau francezi să vină aici şi să lupte pentru noi. O vom face cu forţe proprii, plătind cel mai mare preţ – cu viaţa soldaţilor mei. Avem nevoie de solidaritate„, a mai subliniat Poroşenko. Liderul ucrainean a atras atenţia şi asupra luptelor din Donbas, subliniind că numărul morţilor în rândul civililor şi a militarilor se apropie de 9.000 de persoane. „Nimeni nu putea să-şi imagineze că aşa ceva ar putea să se întâmple în centrul Europei, în secolul al XXI-lea„, a mai declarat preşedintele. Ambasadorul ucrainean în Statele Unite, Valeri Cealîi, a declara recent că Ucraina mizează să primească de la Statele Unite cel puţin 1.000 de rachete antitanc Javelin.
Memorandumul de la Budapesta este un tratat internațional semnat la 5 decembrie 1994 la Budapesta, Ungaria, între Ucraina, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia. Memorandumul se referă la dezarmarea nucleară a Ucrainei și prevede garanții de securitate a independenței sale. Prin acest tratat, Ucraina a renunțat la armele nucleare sovietice de pe teritoriul său care au fost transferate către Federația Rusă. În schimb, Statele Unite, Marea Britanie și Rusia și-au reafirmat angajamentul față de Ucraina, în conformitate cu principiile Actului final al CSCE, să respecte independența și suveranitatea și frontierele existente ale Ucrainei. Statele Unite ale Americii, Federația Rusă, precum și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, își reafirmă obligația lor de a se abține de la amenințarea cu forța sau folosirea forței împotriva integrității teritoriale sau a independenței politice a Ucrainei și că nici una dintre armele lor nu vor fi folosite vreodată împotriva Ucrainei decât pentru autoapărare sau în alt mod, în conformitate cu Carta Organizației Națiunilor Unite.

www.rosbalt.ru  – 29 iulie