Ministrul ucrainean de externe: „Prin acţiunile sale, Rusiei îi sprijină pe cei care au doborât avionul malaezian lângă Doneţk”

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a declarat, miercuri, că rolul Rusiei în conflictul armat de pe teritoriul Ucrainei este „absolut clar și evident pentru întreaga lume”. Klimkin a făcut această după ce Rusia s-a opus prin veto creării de către ONU a unui tribunal internaţional în cazul prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777, în regiunea Doneţk, în vara anului trecut. „În chestiunea referitoare la înființarea unui tribunal internațional pentru MH17, nu există niciun fel de politică, dar Rusia confundă politica cu răspunderea penală individuală pentru distrugerea avionului Boeing 777 al Malaysia Airlines” – a afirmat şeful diplomaţiei ucrainene. „Este vorba despre răspunderea penală individuală pentru crimă, nu despre politică. Acesta este motivul pentru care suntem deosebit de dezamagiţi de faptul că o singură țară, Rusia, continuă să confunde aceste două chestiuni, respectiv, agresiunea împotriva Ucrainei și sprijinirea în continuare a teroriștilor, pe de o parte, și responsabilitatea individuală a autorilor tragediei MH17, pe de altă parte. Nu poate exista o altă explicație pentru veto-ul Rusiei de azi” – a declarat ministrul de externe al Ucrainei, într-un discurs susţinut la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU. Potrivit lui Pavlo Klimkin, scopul rezoluției a fost acela de a crea un mecanism transparent și obiectiv pentru a investiga accidentul aviatic. „Rusia, însă, prin acţiunile sale, îi sprijină pe cei care au comis această crimă atroce” – a subliniat ministrul ucrainean, adăugând că ancheta încearcă să-i identifice și să-i pedepsească pe cei responsabili pentru moartea pasagerilor aeronavei prăbuşite lângă Doneţk. „Nu poate exista niciun motiv pentru a te opune acestui lucru (înfiinţării unui tribunal internaţional, n.red), dacă nu eşti unul dintre autori” – a afirmat Klimkin. Totodată, ministrul ucrainean de externe a acuzat că „Rusia continuă să furnizeze mercenari, militari din trupele ruse regulate și arme în Ucraina”, amintind că autorităţile ucrainene au reţinut zilele trecute un camion cu muniție trimis din Federaţia Rusă. „Rusia tocmai a ucis acest proiect de rezoluție. Dar acest abuz evident în ceea ce priveşte folosirea dreptului de veto nu va face să moară speranțele celor care i-au iubit  pe oamenii decedaţi în tragedia aviatică. Acest lucru ne va face doar mai puternici, ne va consolida hotărârea de a crea un mecanism eficient, imparțial, pentru a ne asigura că justiția a prevalat” – a declarat Pavlo Klimkin.
În cadrul reuniunii de miercuri seară a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia s-a opus prin veto creării unui tribunal penal internaţional în cazul prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777, în regiunea Doneţk, în vara anului trecut. Ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, a afirmat întimpul reuniunii că „este prematur să fie înfiinţat un tribunal internaţional” şi a remarcat că rezoluţia iniţiată de Malaysia şi ceilalţi a fost supusă la vot în pofida faptului că se ştia că Rusia îşi va utiliza dreptul de veto.
Avionul Boeing 777, aparținând companiei Malaysia Airlines, care plecase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit în regiunea Doneţk la 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de separatiştii pro-ruşi. Ucraina și Occidentul susțin că aeronava a fost doborâtă de rebeli cu o rachetă sol-aer BUK, adusă de pe teritoriul Federației Ruse. Moscova, însă, neagă orice implicare, atribuind Kievului întreaga responsabilitate pentru tragedia aviatică de lângă Doneţk.

www.korrespondent.net – 30 iulie