Ilia Ponomarev, parlamentarul rus care s-a opus anexării Crimeii: „Nu m-a plătit nimeni să votez împotrivă”

Parlamentarul rus Ilia Ponomarev, singurul membru al Dumei de Stat care a votat împotriva anexării Crimeii de către Federaţia Rusă, a declarat că nu regretă această decizie. „Nu regret că anul trecut au votat împotriva anexării Crimeii. Și nu mi-a plătit nimeni pentru a vota împotrivă, nici aşa-numita ‘juntă’ (de la Kiev, n.red), nici Departamentul de Stat. Am rude în Ucraina, dar nu am discutat cu ele despre această chestiune. Am vorbit despre acest lucru cu alegătorii. Acum, în Rusia, potrivit unui studiu sociologic, 15% dintre ruși sunt împotriva politicilor lui Putin. Acest lucru înseamnă că, apăsând butonul ‘împotrivă’, am reprezentat interesele celor 20 de milioane de oameni din țara mea” – a afirmat Ponomarev, în timpul unei conferinţă de presă, desfăşurată joi în Ucraina. Deputatul rus a adăugat că, dacă ar trebui să voteze din nou, ar acţiona la fel.

„Înainte de votul în cazul Crimeii am avut o campanie electorală în Novosibirsk. Discutam de 5-6 ori pe zi cu alegătorii. Îi întrebam cum să votez. Am încercat să le dau argumentele ‘pro’ și ‘contra’ anexării Crimeii. Totul se întâmpla încă înainte de începerea campaniei de propagandă. În acea perioadă, populaţia era împărțit în 50% la 50%. Deci, votând astfel, am înțeles că reprezint interesele acestor oameni. Este important de menţionat că Putin are o poziție interesantă faţă de această problemă. Putin a cerut să nu existe sancţiuni pentru votul ‘împotrivă’, dar a insistat ca acest lucru să nu se mai întâmple” – a explicat parlamentaru rus. Potrivit lui Ilia Ponomarev, dacă ar fi existat un ordin să fie pedepsit pentru că a votat împotriva anexării Crimeii, acum ar fi fost în închisoare. „Dar au așteptat până când voi părăsi Rusia, ca să-mi interzică să mă întorc acasă. Acum, împotriva mea sunt deschise dosare penale. Din punctul meu de vedere, cu cât regimul politic este mai dur, cu atât cade mai repede. Iar în Rusia există deja condiţiile necesare ca acest lucru să se întâmple” – a mai spus politicianul rus.

La întrebarea provocatoare a unui jurnalist ucrainean „Cui aparţine, de fapt, Crimeea?”, Ilia Ponomarev a răspuns: „Crimeea aparține oamenilor care trăiesc acolo”. „Eu susțin dreptul națiunilor la autodeterminare, dar referendumul din Crimeea a fost un fals. Din punctul de vedere al dreptului internațional, Crimeea trebuie să aparțină Ucrainei. Pentru a rezolva situația, în Crimeea este necesar un referendum conform legilor ucrainene şi cu posibilitate de campanie pentru toate părțile. Problema Crimeii va fi de actualitate pentru toți viitorii președinţi ai Rusiei. Alegerea va fi în felul următor: îţi păstrezi puterea sau dai Crimeea Ucrainei. Cei mai mulţi dintre ruși consideră Crimeea ca fiind rusească” – a conchis deputatul rus Ilia Ponomarev.

www.glavnoe.ua – 31 iulie