Ministrul ucrainean al afacerilor externe declară că ţara sa va continua ancheta în cazul prăbuşirii zborului MH17

Ministrul ucrainean al afacerilor externe, Pavlo Klimkin, a declarat că Malaezia, Australia, Olanda, Belgia și Ucraina vor face peste două luni o nouă încercare de a înfiinţa, prin intermediul Consiliului de Securitate al ONU, un tribunal internațional în cazul prăbuşirii zborului MH17 vara trecută, lângă oraşul Doneţk – transmite agenţia RBK. Potrivit şefului diplomaţiei ucrainene, un argument cheie în favoarea respingerii unei astfel de rezoluții de către Federația Rusă la reuniunea Consiliului de Securitate al ONU a fost faptul că înființarea unui tribunal internațional este considerată de Moscova drept prematură, deoarece ancheta în cazul doborârii avionului malaezian nu a fost încă finalizată. În acest sens, cele cinci ţări mai sus menționate, participante la această anchetă, vor face o nouă încercare de a adopta rezoluția privind instituirea unui tribunal internațional de către Consiliul de Securitate al ONU, după finalizarea anchetei.

„Noi nu vom renunţa. Peste două luni, vom avea un raport final (al accidentului). Ce va mai spune Rusia atunci? Vom încerca din nou, folosind toate mijloacele posibile de susținere din partea comunității internaționale” – a afirmat Pavlo Klimkin. Ministrul de externe de la Kiev a subliniat că Malaezia, Australia, Olanda, Belgia și Ucraina cred că înfiinţarea unui tribunal internațional în cazul zborului MH17 este „cea mai bună opțiune, atât din punct de vedere politic, cât şi legislativ”. Pavlo Klimkin a adăugat că există și alte opțiuni juridice pentru a-i pedepsi pe cei vinovaţi de această tragedie aviatică, inclusiv așa-numitul tribunal „hibrid”, a cărui înfiinţare presupune un acord între statele participante și Consiliul de Securitate al ONU, precum şi un acord cu tribunalele naţionale. „Vom lua în considerare orice astfel de posibilităţi” – a subliniat ministrul de externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin.

În cadrul reuniunii de miercuri seară a Consiliului de Securitate al ONU, Rusia s-a opus prin veto creării unui tribunal penal internaţional în cazul prăbuşirii avionului malaezian Boeing 777, ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin, afirmând că „este prematur să fie înfiinţat un tribunal internaţional” şi remarcând că rezoluţia iniţiată de Malaysia şi ceilalţi a fost supusă la vot în pofida faptului că se ştia că Rusia îşi va utiliza dreptul de veto.

Avionul Boeing 777, aparținând companiei „Malaysia Airlines”, care plecase din Amsterdam și se îndrepta spre Kuala Lumpur, cu 298 de persoane la bord, s-a prăbușit în regiunea Doneţk la 17 iulie 2014, într-o zonă controlată de separatiştii pro-ruşi. Ucraina și Occidentul susțin că aeronava a fost doborâtă de rebeli cu o rachetă sol-aer BUK, adusă de pe teritoriul Federației Ruse. Moscova, însă, neagă orice implicare, atribuind Kievului întreaga responsabilitate pentru tragedia aviatică de lângă Doneţk.

www.rbc.ua – 31 iulie