Apel al preşedintelui Congresului Mondial al Tătarilor faţă de situaţia din Crimeea

La Congresul Mondial al Tătarilor, care se desfăşoară la Ankara, liderii celor aproape 200 de asociaţii reprezentate la eveniment au cerut ca instituţiile internaţionale să intervină pentru a opri ceea ce numesc „acţiunile nedemocratice” ale Federaţiei Ruse asupra tătarilor din Crimeea, cărora nici nu li s-a permis să participe la reuniune. Refat Ciubarov a fost reales, azi, în funcţia de preşedinte al Congresului de către delegaţii prezenţi la întrunirea ce se va încheia diseară.

Corespondenţă din Ankara – Reporter: Mona Constantinescu – Refat Ciubarov a făcut un apel la tătarii din diaspora, cărora le-a cerut să nu accepte situaţia din Peninsula Crimeea.

Refat Ciubarov: Cei din diaspora nu acceptă situaţia actuală din Peninsula Crimeea, faptul că aparţine Federaţiei Ruse. La congres sunt prezenţi tătari din toate colţurile lumii şi cu această ocazie am rugămintea ca tătarii din România, împreună cu statul român, să facă demersurile necesare pentru recuperarea Crimeii. Am rugămintea deoarece România face parte din UE şi NATO şi poate opri Federaţia Rusă în ceea ce priveşte Peninsula Crimeea.

Reporter: Întâlnirile şi demersurile pe care le-au avut zilele acestea la Ankara au fost deosebit de importante pentru tătarii de pretutindeni, iar reprezentanţii Uniunii Democrate a Tătarilor Turco-Musulmani din România i-au reconfirmat ajutorul pentru rezolvarea problemelor cu care se confruntă fraţii lor din Crimeea.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 2 august