Comitetul Director (CD) al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC),

Reunit in regim de urgenta, Comitetul Director (CD) al Federatiei Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania (FABC), a constatat urmatoarele:

Panică, incertitudini, revoltă, umilință, acestea sunt stările cu care se confruntă azi, pacienții cu cancer din Romania, intr-o criza de sistem, fară precedent, generată de actualele anchete din oncologie. In tot acest timp de incertitudini, deja si-au făcut apariția ,,oportuniștii”, vanzătorii de iluzii care, avand ca argument acuzele aduse medicilor oncologi, ofera pacientilor alternative terapeutice foarte scumpe, fara fundament stiintific, care nu fac decat sa grabeasca sfarsitul acestora.

FABC, sustine actul de justitie si doreste sa se faca lumina in aceasta ancheta, dar trage un semnal de alarma legat de tensiunea instalata la nivel national, in randul pacientilor.

Este regretabil si condamnabil ceea ce se intampla in sistem precum si acuzele aduse medicilor oncologi, dar trebuie evitata etichetarea ca infractori a tuturor medicilor oncologi, favorizand asa cum s-a mai mentionat, aparitia escrocilor cu oferta lor de alternative terapeutice la tratamentele alopate, fara nici o dovada stiintifica.

Consideram ca toate aceste tensiuni ar fi putut fi evitate, prin dezvoltarea si implementarea Registrului National de Oncologie, care ar fi monitorizat cu exactitate banii alocati acestei patologii, terapiile aplicate si efectele acestora asupra pacientilor oncologici, beneficiile tratamentelor, numarul de pacienti tratati si monitorizati, generand astfel si o statistica in baza careia ar fi fost construit un buget pentru oncologie, corect si transparent. In acest mod, se poate raporta in orice moment numarul real al pacientilor oncologici aflati in tratament sau doar monitorizati.

Federatia Asociatiilor Bolnavilor de Cancer din Romania, a cerut si cere decidentilor din sanatate de aproximativ 10 ani implementarea acestui registru, dar nu a primit decat promisiuni pana acum!

Mentionam inca o data ca FABC sustine actul de justitie, condamnand faptele reprobabile din sistem si cere decidentilor din sanatate, in mod imperativ si imediat , infiintarea Registrului National de Oncologie!