Revista presei internaţionale – 3 august 2015

În plină vară, atenţia jurnalelor internaţionale se îndreaptă spre măsurile anunţate de preşedintele Obama pentru combaterea încălzirii globale, în timp ce California continuă să se confrunte cu efectele devastatoare ale secetei. Ziarele străine ţin în acelaşi timp sub observaţie şi zonele fierbinţi din punct de vedere militar, precum statele din Orientul Mijlociu, ca şi potenţialele focare de conflict de la intersecţia spaţiilor de influenţă ale marilor puteri, una din acestea fiind Moldova de la est de Prut.

„Preşedintele Obama va impune limite stricte pentru emisiile de gaze cu efect de seră”, titrează Washington Post, cu precizarea că măsurile vor viza centralele alimentate cu cărbune, stabilind în acelaşi timp recompense pentru reorientarea spre energia solară şi eoliană. New York Times estimează că este vorba de „cele mai hotărâte măsuri adoptate de Statele Unite pentru combaterea schimbării climatice”, menite a „transforma industria electricităţii din America”. „Schimbarea climatică nu este o problemă a altei generaţii”, susţine şeful administraţiei de la Casa Albă, citat de ziarul new-yorkez. Pe de altă parte, Financial Times notează că marile grupuri energetice din Statele Unite sunt afectate şi de scăderea preţului petrolului. Însă cel mai greu lovit de ieftinirea ţiţeiului s-ar putea să fie Dubai-ul, opinează The Telegraph.

Le Monde scrie despre atacurile sinucigaşe din estul Turciei, puse de autorităţile locale pe seama rebelilor kurzi. „Succesul electoral al partidului kurd reaprinde conflictul”, apreciază Financial Times. Iar Der Spiegel tranşează: „Preşedintele turc Erdogan susţine că luptă împotriva grupării teroriste a Statului Islamic, dar în realitate el luptă mai ales împotriva miliţiilor kurde ale PKK. Iar procedând astfel, Erdogan demonstrează că este dispus să deraieze procesul de pace din ţara sa, de dragul menţinerii sale la putere”.

Wall Street Journal aminteşte că se împlinesc 25 de ani de la „Furtuna în deşert, ultimul război clasic”. La un sfert de veac de la invazia trupelor din Irak în Kuweit, „războiul din Golf se evidenţiază în continuare ca un triumf al politicii externe americane”, consideră jurnalul de pe Wall Street.

Publicaţiile ruse sunt însă mai interesate de situaţia de la Chişinău şi comentează în perspective diverse învestirea noului guvern moldovean. „Premierul Republicii Moldova sprijină restabilirea cooperării cu Rusia”, titrează cotidianul moscovit Kommersant. Totuşi, citim în continuare, „noul cabinet de la Chişinău intenţionează să se concentreze asupra combaterii corupţiei, îmbunătăţirii climatului de afaceri şi obţinerii statutului de candidat la integrarea în Uniunea Europeană pentru Republica Moldova”.

Iar în privinţa parteneriatului strategic, „guvernul Streleţ va dezvolta relaţiile cu România, Statele Unite şi Ucraina”, punctează Kommersant. Tot de la Moscova, Nezavisimaia Gazeta observă că autorităţile de la Chişinău „sunt interesate de extinderea cooperării cu NATO pentru sporirea capacităţii de apărare a Armatei naţionale”, mai ales că ministrul apărării „este vicepreşedintele Partidului Liberal din Republica Moldova, care se pronunţă pentru renunţarea la statutul de neutralitate şi intrarea în Alianţa Nord-Atlantică”, lămureşte ziarul rus. Din inima Europei, EUOberver remarcă la rândul său că noul şef al guvernului de la Chişinău „intenţionează să continue traiectoria proeuropeană”, subliniind că „numirea sa a fost salutată deopotrivă de Bruxelles şi de Washington” şi că „orientarea proeuropeană a Moldovei ar trebui privită în contextul mai larg al luptei pentru influenţă care se desfăşoară în republicile foste sovietice între UE şi Rusia”.

Adriana Buzoianu – RADOR