2015. augusztus 4

A költségvetési bevételek bebizonyitották a USL gazdasági gondolkodása és a PDL-PNL politikája közötti különbséget

Victor Ponta miniszterelnök szerint az év első hét hónapja alatt a központi költségvetésbe befolyt összeg arra enged következtetni, hogy nagy különbség van a Szociál-Liberális Szövetség (USL) gazdasági gondolkodása – amely a fejlődésre összpontositott -, illetve a Demokrata Liberális Párt (PDL) és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) által folytatott politika között, amely 2010 és 2012 között a takarékossági politikára fókuszált. Mint Victor Ponta megemlitette, az év kezdetétől mostanig öt százalékkal csökkentették a társadalombiztositási hozzájárulást, 1,5%-ról 1%-ra szoritották le a speciális épitkezésekre kirótt adót, valamint 24%-ról 9%-ra az élemiszertermékek áfáját. Másrészt, Alina Gorghiu liberális társelnök hétfői nyilatkozata szerint a kormányfő magatartása ingadozó, ami a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) való hitelmegállapodás felújjitását illeti, amely – a liberálisok szerint – garanciát jelentene az ország stabil gazdasági paraméterek közötti fenntartására.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)

Megbeszélést folytatott a Struktúrális Alapok Lehivását előmozditó Országos Szövetség és az Elnöki Hivatal delegációja

A Struktúrális Alapok Lehivását előmozditó Országos Szövetség képviselői az Elnöki Hivatal delegációjával hétfőn olyan intézkedések meghozásáról tárgyaltak, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy Románia minél hatékonyabban használhassa fel a rendelkezésére bocsátott uniós alapokat. Az országos koalicióban részt vevő szakszervezetek, munkáltatók, alapitványok és helyi hatóságok által javasolt intézkedések között szerepel a maximum 2%-os társfinanszirozás biztositása a nonprofit ágazatnak, bizonyos  összegek visszafizetési határidejének 20 napra való csökkentése, a projektfelelősi funkció létrehozása a menedzselő hatóságok szintjén és a közbeszerzési procedúrák tisztázása. A román közszolgálati rádió tudósitója szerint, az Elnöki Hivatal elvi támogatása felöl biztositotta tárgyalópartnereit, minden olyan intézkedést illetően, amely hozzájárul a procedúrák leegyszerűsitéséhez, illetve a struktúrális alapok lehivási ütemének növeléséhez. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)

Az IMF romániai fődelegátusa az új adótörvénykönyv parlamenti felülvizsgálását ajánlotta

Andrea Schächter, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) romániai küldöttségének vezetője és Guillermo Tolosa, az IMF Romániáért és Bulgáriáért felelős képviselője azt ajánlotta a bukaresti hatóságoknak, hogy mérsékeljék az új adótörvénykönyvben előirányzott intézkedések gyakorlatba ültetésének ütemét és vizsgálják felül a kiadási terveket. A washingtoni pénzintézet képviselői által jegyzett, interneten közölt dokumentum szerint mindez lényeges feltétel arra, hogy Románia csökkenteni tudja a közadósságot. Megjegyzendő, hogy a parlament várhatóan augusztus végén tárgyalja újra a több adócsökkentést előirányzó törvénytervezetet, amelyet Klaus Iohannis államelnök küldött vissza a parlamentnek megfontolás végett.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)

A Hunedoara Energetikai Komplexum szakszervezetei aláirták az új kollektiv munkaszerződést

Két hónapi tárgyalás után a Hunedoara Energetikai Komplexum adminisztrációja és a szakszervezetek képviselői aláirták a kollektiv munkaszerződés egy évvel való meghosszabitását, melynek érvényessége augusztus első napjaiban járt le. A több, mint 500 alkalmazott elbocsátásának távlatában, a dokumentum, egyebek mellett, kisebb alapok biztositását irányozza elő a kompenzált bérek kifizetésére. A kollektiv munkaszerződés egyik legfontosabb módositása az, hogy a föld alatt dolgozó bányászokat a munkatermelékenység függvényében fizetik. Petre Nica, a „Muntele” szakszervezet vezetője megerősitette, hogy az új munkaszerződés „közvetlen teljesitménybért” irányoz elő. „Újra bevezették az akkordbért, amelyet munkatermelekénység függvényében fizetnek”, magyarázta a szakszervezeti elnök.Cristian Iştoc, a komplexum másik szakszervezeti vezetője úgy vélte, hogy „a bérjogok leszoritásánál nagyobb aggodalomra okot adó üzenetet nem is lehetne továbbitani az alkalmazottaknak”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.04)