Armamentul va fi retras din Donbas după încetarea definitivă a focului şi intrarea în vigoare a armistiţiului

Potrivit unui proiect, armamentul greu va fi retras din Donbas după încetarea definitivă a focului şi intrarea în vigoare a armistiţiului privind încetarea focului în regiune, anunţă o sursă din cadrul Grupului de contact trilateral de la Minsk responsabil de reglementarea situaţiei din sud-estul Ucrainei. Potrivit sursei citate, acordul privind încetarea focului în Donbas va fi semnat suplimentar în calitate de anexă la complexul de măsuri prevăzute de acordurile de la Minsk, semnate pe 12 februarie 2015. Se lucrează în continuare la textul acestui acord şi la termenii de retragere a trupelor şi de încetare a focului în regiune. Unul dintre proiectele acordului privind retragerea din Donbas a armamentului greu de calibru de sub 100 milimetri presupune că retragerea va preceda încetarea pe deplin a focului, a precizat aceeaşi sursă din cadrul Grupului tripartit de contact de la Minsk responsabil de reglementarea situatiei din sud-estul Ucrainei.

Reprezentantul autoproclamatei republici populare Luhansk în cadrul Grupului de contact trilateral de la Minsk a precizat că documentul privind retragerea armamentului din regiune nu a fost parafat din cauza părţii ucrainene. Luni, la Minsk au avut loc negocierile Grupului de contact de la Minsk şi a celor patru subgrupe. Reprezentantul autoproclamatei republici populare Doneţk prezent la aceste negocieri, Denis Puşilin, a declarat că marţi va avea loc reuniunea subgrupului responsabil de securitatea din zona de conflict în cadrul cărora textul documentului privind retragerea armamentului din regiune este gata pregătit, dar nu a fost semnat.

Potrivit sursei din cadrul Grupului de contact de la Minsk, discuţiile au fost blocate din cauza stabilirii celor patru puncte de la linia de demarcaţie de unde Kievul refuză să retragă armamentul greu. Reprezentanţii celor două autoproclamate republici populare Doneţk şi Luhansk insistă asupra faptului că armamentul vizat trebuie retras de pe întreaga porţiune a liniei de demarcaţie a linie frontului. „Continuă să se lucreze la textul documentului şi la termenii de retragere a armamentului din regiune şi de încetare a focului în zonă, care sunt examinaţi în continuare. Una dintre variantele acestui acord prevede faptul ca retragerea să înceapă peste patru zile de la încetarea focului în regiune, iar armistiţiul de încetare a focului să intre în vigoare la un interval de două zile de la semnarea documentului”, a mai precizat sursa citată.

(www.ria.ru – 4 august)