2015. augusztus 5

Erdélyben jelentősen növekedett a történelmi turizmus

Az utóbbi években Erdélyben jelentősen növekedett a történelmi tuirzmus, amely Károly walesi herceg brit trónörökösnek is köszönhető. A turistákat nagyon vonza Drakula legendája és Jules Verne kárpáti várkastélya. A román turisztikai ügynökségek egy hetes, illetve 10 napos kirándulásokat ajánlanak, melyek programjában kötelező módón szerepel Segesvár, hiszen itt született Vlad Tepes román uralkodó, aki Bram Stoker Drakula legendáját inspirálta.Továbbá, a Vajdahunyadi várkastély, a bonchidai Bánffy-kastély. Ez utóbbit Károly walesi herceg támogatásával restaurálták. Az Erdélybe látogató turisták nagyrésze Magyarországról, Németországból és Nagy-Britanniából érkezik. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.05)

Az RMDSZ hajlandó támogatni a kétlépcsős áfa-csökkentést

Az RMDSZ hajlandó támogatni az általános forgalmi adó (TVA) két szakaszban történő csökkentését, mondotta Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke szerdán az RFI román adásának adott interjújában, amelyet az MTI idézett. Victor Ponta kormánya 2016. január 1-jétől tervezi a jelenlegi 24-ről 19 százalékra csökkenteni az áfát, de az erről szóló adótörvényt Klaus Iohannis államfő megfontolásra visszaküldte a parlamentnek.”Óvatosabbaknak kell lennünk, nem kockáztathatjuk az utóbbi évek (makrostabilitási) eredményeit, amelyeket az emberek közös áldozatvállalásával sikerült elérni. Ezért fontolóra kell vennünk, hogy szakaszosan csökkentsük az áfát, az első szakaszban 22 vagy 21 százalékra, hogy lássuk, kibírja-e a költségvetés”, mutatott rá az RMDSZ elnöke.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.05)

Közölték a 2015-2016-os tanév struktúrájának végső változatát

Sorin Câmpeanu tanügyminiszter az edu.ro honlapon közölte a 2015-2016-os tanév struktúrájának végső változatát. Ennek értelmében a nyári szünidő a 2015/2016-os tanitási évben 2016. szeptember 4-ig tart, igy a 2016-2017-es tanévben a tanitás szeptembr 5-én és nem szeptember 15-én kezdődik. A miniszteri rendelet ezáltal válaszolt a konstancai Diák Egyesület kérésére, mely szerint a tanév kezdődjön egy héttel hamarabb és a nyári szünidő fejeződjön be egy héttel korábban.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.05)

Tizenhárom százalékkal nőtt a Mol Románia üzemanyag-eladása az első fél évben

Tizenhárom százalékkal nőtt a Mol Románia kiskereskedelmi üzemanyag és kenőanyag-eladása az első fél évben a tavalyi hasonló időszakhoz képest, közölte szerdán a Mol romániai leányvállalata.Az MTI bukaresti irodájához eljuttatott közlemény szerint az első hat hónapban 267 ezer tonna üzem- és kenőanyagot értékesítettek a tavalyi hasonló időszakban jegyzett 236 ezer tonnához képest. A növekedés a benzinkút-hálózat bővít ésének köszönhető. Az idén a Mol Románia töltőállomásainak száma meghaladta a kétszázat. A gázolaj értékesítése képezi az eladások legnagyobb részét. Ebből az üzemanyagból 192 ezer tonnát adtak el, ami 12 százalékkal több a tavalyi első fél évhez képest. A benzineladás is 13 százalékkal, 69 ezer tonnára emelkedett a vizsgált időszakban. A Mol tavaly egész évben mintegy 500 ezer tonna üzemanyagot, kenőanyagot és folyékony gázt értékesített Romániában.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08. 05)

Rozalia Gănciulescu