2015. augusztus 6

Uniós segély a tavalyi romániai árvizkárosultaknak

Tavaly májusban és a nyár folyamán bekövetkezett nagy esőzések és földcsúszamlások Olténia térségében, öt megyében több mint 120 ezer lakóst sújtottak. E természeti katasztrófa nyomán megrongálódott a szállitási-, a viz-és villamosenergia-, illetve a távközlési hálózat. Az árvizkárosultak az Európai Uniótól 8,5 millió euró értékű segitséget kapnak. Corina Creţu regionális politikáért felelős euópai biztos szerint az emlitett összeget az EU Szolidaritási Alapján keresztül folyósitják, melynek egyrészét az infrastruktúra reabilitására és a szolgáltatások helyreállitására forditják. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Bányásznap

A Zsil-völgyében csütörtökön a bányászok napját ünnepelik, melyen az 1929-ben, Lupényben kitört felkelés során életüket veszitett bányamunkásokra emlékeznek. E nap alkalmából a bányászok szabadnapot kaptak és a kollektiv munka szerződés értelmében prémiumba is részesülnek. A földalatti munkát a mai napon az állandó jelleggel működő műszaki szolgálatok biztositják. A Bányásznap alkalmából hagyományosan folyósitott prémiumot, amely az idei munkaszerződéshez hiven 150 lejnek felel meg személyenként, a bányászok csak később vehetik fel a Hunedoara Energetikai Komplexum pánzügyi problémái miatt. E napon, Petrozsény városában virágkoszorút helyeznek el a bányászoknak szentelt műemléknél, mig Lupényban vallásos istentiszteletet mutatnak be a 86 évvel ezelőtt történt események helyszinén. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Ellenőriz az ANAF

Elkezdődött azon személyek ellenőrzése, akiről úgy ítélik, magas kockázata van annak, hogy nem fizettek adót a bevételeik után – jelentette be az Adó- és Pénzügyi Hivatal. A vizsgált állampolgárok között vannak közéleti személyiségek, manele énekesek és uzsorások is. Az országban 14,3 millió személynek adóköteles a jövedelme. Egy 300 ezer fős mintacsoportot választottak ki, akik körében azt vizsgálták, hogy 2011 és 2013 között mekkora kiadásaik voltak, mennyi pénzt tettek félre a bankszámláikra, milyen nagy értékű ingatlanokat és ingóságokat vásároltak, illetve hogy milyen kölcsönöket adtak. Az ellenőrzés első körét követően 130 ezer személynél állapították meg, hogy 10 százaléknál nagyobb eltérés van az általuk bevallott és a hatóság által becsült vagyonuk között. A kört tovább szűkítik, így 5400 nagyvagyonos esetében indítanak vizsgálatot – közölte ma az Adóhatóság. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Rekord utasforgalom a kolozsvári reptéren

30 százalékkal növekedett a tavalyi év azonos időszakához képest az utasforgalom Kolozsvár repülőterén. Az utasok száma mellett, a landolások és felszállások száma is nőtt mintegy 19 százalékkal. A kolozsvári repülőtéren jelenleg 23 menetrend szerinti járat van 11 országba, és emellett további 15 charter járat indul különböző turisztikai központokba, többek között Törökországba, Görögország, Spanyolországba, Egyiptomba és Tunéziába. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06)

Moldova Köztársaságban három bankot felszámolnak

2014 novemberének végén három moldáv bank (az Unibank, a Banca de Economii, és a Banca Socială) mindössze három nap alatt összesen 1 milliárd dollárnyi hitelt folyósított moldáv lejben különböző cégeknek, amitől a bankok majdnem csődbe mentek, és csak az ország nemzeti bankjának közbelépése tudta őket megmenteni a teljes összeomlástól. A moldáv Nemzeti Bank kormányzója már ez év márciusában jelentésben közölte a három bank felszámolásának szükségessét, “mivel tevékenységüket mesterségesen tartják fenn”. Moldova Köztársaság Legfelsőbb Védelmi Tanácsa szerdai ülésén megvitatta az ország gazdasági, pénzügyi és szociális helyzetét. A kisinyóvi hatóságok tudatában vannak annak, hogy az emlitett bankok felszámolása a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által kitűzött egyik legfontosabb feltétel az újabb hitelmegállapodás megkötésének. A moldáv jegybank kormányzója szerint a bankok felszámolása mintegy 15 miliárd moldáv lejbe kerül, de az összeget már kiutalták bizonyos állami garanciák mellett, tájékoztatott a román közszolgálati radio helyi tudósitója.

RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.06

Andrei Demeny