Avertisment al guvernatorului BNR privind dezechilibrele economice create de măsurile suplimentare de relaxare fiscală

Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, avertizează, din nou, autorităţile, despre dezechilibrele economice pe care le-ar putea crea măsuri suplimentare de relaxare fiscală. În ceea ce priveşte preţurile alimentelor, BNR estimează că acestea nu vor mai scădea, întrucât reducerea TVA la 9% a avut, deja, un impact foarte mare asupra indicelui preţurilor de consum. Iulian Olescu explică.

Reporter: Banca Naţională a României şi-a revizuit în scădere prognozele de inflaţie după ce a luat în calcul inclusiv impactul măsurilor de relaxare cuprinse în Codul Fiscal, deoarece la momentul analizei acesta nu fusese încă trimis spre reexaminare parlamentului. Guvernatorul Mugur Isărescu a precizat că, acum, Banca Centrală anticipează o inflaţie de minus 0,3% la sfârşitul acestui an şi de 0,7% la finele anului viitor, prognoze mai mici cu 0,5%, respectiv 1,2% decât cele anterioare. Indicele preţurilor de consum a intrat în teritoriu negativ în iunie datorie reducerii TVA la alimente de la 24% la 9%, măsură cu impact major asupra preţurilor, având în vedere faptul că în coşul de consum al românilor alimentele au o pondere de aproximativ 30%. Mugur Isărescu a adăugat că, în prezent, cota medie de TVA s-a redus sub valoarea de dinainte de majorarea de la jumătatea anului 2010.

Mugur Isărescu: La 16%, cota medie TVA, este în prezent sub cea dinainte de majorare şi cred că este cea mai mică din ultimii 15 ani. Deci, nu se poate vorbi în România că în prezent nu trăim într-o relaxare fiscală. Trăim într-o relaxare fiscală substanţială şi de aici trebuie să pornim orice discuţie.

Reporter: Şeful BNR a subliniat însă că, dacă inflaţia va fi negativă pe o perioadă îndelungată ca efect al măsurilor fiscale, asta nu înseamnă că nu vor exista creşteri de preţuri de la o lună la alta. În opinia sa trebuie acţionat în direcţia rezolvării problemelor de productivitate şi a celor legate de locurile de muncă dacă se doreşte o creştere economică sustenabilă.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 august