Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a făcut prima sa vizită în calitate de premier în regiunea autonomă găgăuză

Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ, a ales să efectueze prima sa vizită în calitate de premier, în regiunea autonomă gagauză, unde în ultimii ani au fost înregistrate mai multe tentative separatiste. Valeriu Streleţ a promis mai mult sprijin pentru dezvoltarea acestei regiuni din sudul ţării.

Victor Pogor, Radio Chişinau – Valeriu Streleţ a avut o întrevedere cu guvernatorul găgăuziei, Irina Vlah, cu deputaţii Adunării Populare şi membrii comitetului executiv, cu reprezentanţii mediului de afaceri, dar şi ai instituţiilor sociale din regiunea autonomă. De asemenea, Valeriu Streleţ a vizitat şi câteva obiective de infrastructură socială. Potrivit guvernului de la Chişinău, discuţiile au vizat problema tarifelor la resursele energetice, măsurile pe care le întreprinde guvernul de la Chişinău pentru asigurarea stabilităţii în sistemul bancar, proiectele investiţionale şi asistenţa statului pentru dezvoltarea social economică a regiunii. De asemenea, Valeriu Streleţ a menţionat şi necesitatea modificării legislaţiei privind autonomia găgăuză.

Valeriu Streleţ: Am vorbit şi despre aspecte legislative legate de interpretarea necorectă a unor prevederi ale legii privind statutul social al autonomiei găgăuze care duc ela anumite tensiuni inutile. Am vorbit despre disponibilitatea noastră de a aborda punctual toate problemele şi de a găsi soluţii.

Reporter: În regiunea autonomă locuiesc circa 150 de mii de persoane, dintre care peste 80% sunt găgăuzi, populaţie ortodoxă de origine turcă. Găgăuzia are propriul guvern şi parlament şi este condusă de un guvernator numit başkan. În regiune se vorbesc trei limbi oficiale: în primul rând rusa, apoi găgăuza şi aproape deloc româna.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 6 august