Potrivit cercetătorilor, aparatele de aer condiționat sunt periculoase pentru femeile care lucrează la birou

Cercetătorii de la Universitatea Maastricht susțin că sistemele de aer condiționat din birouri au efecte periculoase asupra sănătății femeilor. Regimul de temperatură din birourile moderne se menține la aproximativ 21 de grade Celsius, relatează Mail.ru. Această temperatură este considerată confortabilă pentru bărbații, care se îmbracă la costum (haine, vestă şi pantaloni). Să nu uităm un detaliu semnificativ că la birouri își desfășoară activitatea mai multe femei pentru care temperatura de 21 de grade Celsius este mult prea rece.

Cercetătorii au creat un model biofizic, ținând cont de  metabolismul tinerelor femei, care fac muncă de birou. S-a ținut cont de temperatura organelor interne, temperatura de la suprafața pielii, suprafața totală a  corpului, izolara termică a țesuturilor interne ale organismului femeii și îmbrăcămintea standard pentru birou. S-a constatat că zona de confort termic pentru femei se situează undeva pe la 23,2 și 26,1 grade Celsius, iar pentru bărbați de la 18 până la 24  de grade Celsius.

Femeile au un metabolism mult mai lent, comparativ cu bărbații, corpul femeii elimină mai puțină căldură, iar în cazul scăderii temperaturii în mediul înconjurător, vasele sanguine de la suprafață se comprimă mult mai rapid la femei, de aceea sensibilitatea la temperatură este mult mai mare la femei. Ca urmare, gradul acceptabil de confort termic pentru femei și bărbați este de aproximativ 24 de grade Celsius.

www.rosbalt.ru – 7 august