Pentru a depăși criza Serbia merge pe un drum diferit faţă de cel al Greciei (premierul Aleksandar Vucic)

Astăzi diferența dintre Serbia și Grecia este că noi vom merge cu fermitate pe o cale complet diferită decât Grecia, în scopul de a depăși criza, pentru că eu cred că există un mod altfel, a declarat prim-ministrul Serbiei, Aleksandar Vucic, pentru publicaţia germană „Focus Money”.

În interviul pe tema asemănărilor și deosebirilor dintre Serbia și Grecia în rezolvarea crizei care a lovit ambele țări, el a spus că Serbia este singura țară din Europa de Sud-Est care a creat premisele pentru consolidarea bugetară și redresarea economică. „Am redus pensiile și salariile din sectorul public cu 10%, am adoptat o legislație modernă prin care se creează o piață a muncii flexibilă. Avem o nouă lege cu privire la privatizare, faliment, noi legi pentru investiții. Dar cea mai importantă schimbare este cea a mentalităţii oamenilor. Am început să schimbăm mentalitatea și să mergem într-o direcție nouă. Dar pentru a face acest lucru a trebuit mai întâi să acceptăm faptul că am făcut multe greşeli”, a spus Vucic.

La constatarea că aceasta este o realizare dureroasă, Vucic a răspuns că ea este absolut necesară. În opinia lui, Serbia are probleme mai mari decât Grecia, iar cea mai mare lipsă este absenţa spiritului antreprenorial. „În Grecia, acest spirit nu lipseşte, dar la sârbi el a dispărut în anii ’60 și ’70 ai secolului trecut. Noi acum îl dezvoltăm din nou. Cu toate acestea, în Grecia,  datoria publică a crescut în cifre absolute, în timp ce problemele structurale sunt mai mari în Serbia”, a menţionat Vucic. La observaţia că una dintre cauzele falimentului Greciei este faptul că sectorul public este foarte umflat și că în Serbia 10 % din populația activă lucrează în sectorul public, Vucic a afirmat că din acest motiv el ar trebui să fie redus într-un mod sănătos.

www.tanjug.rs – 10 august