Republica Moldova ar putea fi exclusă temporar din sistemul de asigurări „Cartea Verde”

Republica Moldova ar putea fi exclusă temporar din sistemul de asigurări „Cartea Verde”, din cauza restanţelor unor companii de asigurări. Acest lucru ar însemna ca cetăţenii moldoveni să nu mai poată călători cu maşinile personale în spaţiul european, să fie sistat transportul de pasageri şi cel de mărfuri.

Reporter: Mariana Vasilache, Radio Chişinău: Riscul excluderii Republicii Moldova din sistemul de asigurări auto a apărut încă la mijlocul anului trecut pentru că mai multe companii de asigurare au întârziat plăţile, astfel încât s-a acumulat o cotă alarmantă de restanţe. Premierul Republicii Moldova, Valeriu Streleţ a avut aseară o întrevedere cu o delegaţie a Consiliului Birourilor Sistemului Internaţional de Asigurări „Cartea Verde”. Valeriu Streleţ a dat asigurări că guvernul va colabora cu instituţiile din domeniu pentru a evita unele evoluţii nefaste pe piaţa asigurărilor auto din Republica Moldova. Excluderea Republicii Moldova din Sistemul de Asigurări „Cartea Verde” ar putea genera probleme serioase pentru economia ţării. Guvernul are mai multe pârghii de a influenţa companiile restanţiere prin Ministerul Finanţelor sau prin retragerea licenţelor de activitate a acestora – afirmă expertul economic Roman Chircă.

Roman Chircă: La începutul lui 2015 au fost făcute primele avertizări ca întreg sistemul lor să dea asigurări, are o reţea întreagă diversificată de companii care asigură şi reasigură, încasând aceste prime există şi problema restanţelor de plată. Guvernul are suficiente instrumente pentru a face presiuni pe companiile de asigurare.

Reporter: În cazul în care va fi suspendat sistemul „Cartea Verde” există riscul ca cetăţenii să nu mai poată călători cu transportul propriu în spaţiul european, să fie sistat transportul de pasageri şi cel de mărfuri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 11 august