Chişinăul şi Tiraspolul vor discuta perspectivele dialogului bilateral

Vicepremierul Republicii Moldova pentru reintegrare, Viktor Osipov, şi ministrul de externe al Transnistriei, Nina Ştanski, vor discuta, joi, o serie de probleme de pe ordinea de zi bilaterală. Pentru reluarea acestui dialog s-a pronunţat Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE). „Întâlnirea dintre Ştanski şi Osipov va avea loc la sediul biroului misiunii OSCE de la Tiraspol. Cei doi vor discuta perspectivele intensificării dialogului bilateral. De asemenea, pe agenda întâlnirii sunt incluse o serie de probleme actuale pentru locuitorii ambelor maluri ale Nistrului” – au anunţat surse din cadrul serviciului de presă al Guvernului Republicii Moldova. Între timp, Serviciul de presă al Ministerului de Externe al Transnistriei informează că şeful diplomaţiei transnistrene speră să obţină la această întâlnire explicaţii privind urmărirea penală a transnistrenilor de către autorităţile din Republica Moldova. Tiraspolul consideră că situaţia legată de urmărirea penală a transnistrenilor – funcţionari, oameni de afaceri, deţinători de terenuri şi oameni de rând – s-a înrăutăţit considerabil în ultima perioadă, numărul dosarelor penale crescând de trei ori din 2014 până în prezent, iar o serie de oficiali şi oameni de afaceri din Transnistria fiind daţi în urmărire internaţională de către autorităţile din Republica Moldova.
Anterior, într-un comunicat comun al Înaltului reprezentant al UE pentru afaceri externe şi politică de securitate, Federica Mogherini, şi al comisarului european pentru extindere şi politică de vecinătate, Johannes Hahn, se afirmă că „UE este gata să colaboreze cu viitorul Guvern al Republicii Moldova în problema soluţionării paşnice a conflictului din Transnistria pe principiile suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Republicii Moldova cu statut special pentru Transnistria”.
La rândul său, ministrul moldovean de externe şi al integrării europene, Natalia Gherman, a declarat în cadrul celei de XXI-a reuniuni a Consiliului miniştrilor de externe din ţările membre ale OSCE, de la Basel, din decembrie 2014, că Republica Moldova se pronunţă pentru transformarea operaţiunii de pace din Transnistria într-o misiune civilă cu mandat internaţional. Chişinăul consideră, de asemenea, necesară acordarea unui statut special Transnistriei, a anunţat Natalia Gherman.

(www.itar-tass.com – 13 august)