Revista presei internaţionale – 14 august 2015

Miniştrii de finanţe din zona euro se reunesc azi pentru a discuta ajutorul pentru Grecia, anunţă presa internaţională. Însă Germania are încă îndoieli cu privire la aprobarea acordului convenit între Atena şi creditorii săi şi ar putea încerca să obţină mai multe concesii din partea oficialilor greci, subliniază EUObserver şi Financial Times. Şi Franţa ar putea ţine isonul Germaniei, la reuniunea Eurogrupului, crede Liberation. Totodată, economia Greciei a înregistrat un avans neaşteptat de aproape 1% în trimestrul al doilea al acestui an, potrivit informaţiilor publicate de Oficiul Central de Statistică (ELSTAT), scrie Kathimerini.
Secretarul american de stat John Kerry şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la escaladarea violenţelor în estul separatist al Ucrainei şi a făcut apel la încetarea imediată a focului, anunţă USA Today. Armata ucraineană nu îşi va retrage armamentul greu de pe linia de contact din est, dacât după ce militanţii vor înceta bombardarea poziţiilor ucrainene, subliniază Interfax.
La rândul său, Rusia a extins lista de ţări supuse embargoului la importul de alimente, ca răspuns la sancţiunile occidentale, anunţă Moscow Times. Sunt vizate în plus Islanda, Liechtenstein, Albania şi Muntenegru.
După ce membrii ramurii din Peninsula Sinai a Statului Islamic au revendicat decapitarea unui cetăţean croat, ţinut captiv în Egipt, comunitatea internaţională şi locală condamnă acest act teribil, scrie Al Ahram. Şi Al-Azhar, prestigiosul institut musulman sunnit de la Cairo, a condamnat uciderea numind-o „un act demonic care nu are de-a face cu nicio religie şi nicio tradiţie”, iar Frăţia Musulmană din exil a afirmat că decapitarea este un semnal că guvernul egiptean nu a reuşit să oprească ascensiunea extremismului în ţară, adaugă International Business Times. Peste 60 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma celui mai recent atac din capitala Irakului, Baghdad, unde un camion a fost detonat într-o piaţă aglomerată, dintr-un cartier locuit în majoritate de şiiţi, anunţă Stars and Stripes. Atacul a fost revendicat de Statul Islamic. Este vorba de unul dintre cele mai grave atentate înregistrate în capitala irakiană de când Al Abadi a ajuns la putere, în urmă cu un an, subliniază ABC. Tot în Irak, Statul Islamic e acuzat a fi atacat cu arme chimice soldaţii kurzi care luptă cu jihadiştii în nordul ţării, a confirmat Ministerul german al Apărării, notează presa germană. Ministerul a fost forţat să reacţioneze în urma dezvăluirii unui raport secret al armatei germane, în ziarul Bild. Potrivit publicaţiei, documentul arată că atacul a avut loc marţi la Machmur şi a rănit 60 de soldaţi kurzi. La rândul lor, Statele Unite au lansat, pentru prima dată, raiduri aeriene de la o bază localizată în Turcia, împotriva forţelor Statului Islamic din Siria, a anunţat Pentagonul, citat de Stars and Stripes. Armata SUA intenţionează să îşi reconfigureze reţeaua de forţe combatante pentru căutare şi salvare, din regiune, a declarat Pentagonul.
Catastrofă industrială la Tianjin, în China, cu cel puţin 50 de morţi şi 700 de răniţi, titrează The New York Times. Această dramă demonstrează încă o dată fisurile de securitate în infrastructurile unei ţări numite adesea «uzina lumii», opinează Le Monde. Între ianuarie şi august 2014, guvernul chinez a înregistrat 640 de accidente de muncă grave, cu moartea a 2.700 de persoane, aminteşte ziarul francez. O echipă de specialişti militari în manevrarea materialelor nucleare şi biochimice a ajuns la Tianjin, pentru a ajuta la operaţiunile de salvare, scrie China Daily News. Salvatorii au depistat la circa 500 de metri în jurul focarului exploziilor niveluri ridicate de dioxid de sulf, monoxid de carbon şi oxid de azot, precizează Xinuha. Trebuie să analizăm care sunt riscurile de poluare de la Tianjin, atenţionează Les Echos. Pe plan financiar, China încearcă să calmeze pieţele, în a treia zi de devaluare a yuanului, notează The Wall Street Journal. Banca Centrală chineză afirmă că yuanul se află acum la valoarea adecvată, negând faptul că scăderea ar putea ajunge la 10%, observă Diario Economico. După conferinţa băncii centrale a Chinei, bursele asiatice au recuperat pierderile din ultimele zile. Şi bursele europene au deschis ieri pe profit, recuperându-se după scăderile provocate de temerea de impactul devalorizării yuanului asupra exporturilor de pe Bătrânul Continent, menţionează Diario Economico.

Cristina Zaharia