2015. augusztus 17

Az Állandó Választási Hatóság megpályázza a Nemzetközi Választási Szervezetek Egyesületének alelnökségét

A Romániai Állandó Választási Hatóság megpályázza a Nemzetközi Választási Szervezetek Egyesülete alelnökségének átvételét, valamint e nemzetközi szervezet következő, 2017-re tervezett közgyűlésének romániai megszervezését. Az ez irányú döntést a héten, Dominikai Köztársaságban tartandó konferencián hozzák meg, amelyen a nemzetközi választási ügyvivő szervezetek több mint 100 képviselője vesz részt valamennyi kontinensről. A megbeszélések, egyebek mellett, azokra a kihivásokra fókuszálnak, amelyeknek e szervezetek vannak kitéve a választási folyamatok alatt, valamint a politikai pártok finanszirozására, illetve a média felelősségére a választások hiteles tükrözésében. Ana Maria Pătru, az Állandó Választási Hatóság elnöke elmondta: „A Választási Hatóság számára megtiszteltetés a Nemzetközi Választási Szervezetek Egyesületének közgyűlésén való részvétel. A Nemzetközi Választási Szervezetek Egyesülete az erre szakosodott legnagyobb szervezet világviszonylatban, hiszen több mint 100 tagországot tömörit, melyek közös nevezője a szabad, korrekt és átlatható választások megszervezése. Az Állandó Választási Hatóság abban a kiváltságos helyzetben van, hogy tagja lehetett már 2013-tól e Nemzetközi Szervezetnek, ennek létrehozása pillanatától”.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

A GfK Tanácsadó cég által készitett tanulmány konkluziói

A GfK Tanácsadó cég által készitett és hétfőn nyilvánosságra hozott tanulmány szerint a románok ez év második negyedévében is fenntartották a hosszú idejű használatra szánt javak piaci növekedésének tendenciáját, s főleg elektromos háztartási cikkeket vásároltak. A hosszú idejű használatra szánt javak romániai piaci értéke a második negyedévben elérte a 449 millió eurót, s az összeg alakulását nagymértékben befolyásolta a hűtők és konyhai felszerelések vásárlása. A vásárlók elsősorban a gyümölcscentrifugák és keverő robotgépek iránt tanusitottak érdeklődést. Másrészt, az okostelefonok vásárlásnak megugrása miatt csökkent a klasszikus telefonok eladása, ami arról tanuskodik, hogy a modern technológiákat különösképpen értékelik Romániában. Meglepő módon az emlitett negyedévben több mint 3%-al csökkent az elektrónikus termékek vásárlása az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest, ami nem volt azonban akadály arra, hogy a hosszú idejű használatra szánt javak piaca 6,4%-os, negyedévi növekedést könyveljen el. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

Az egészségügyi minisztérium nem zárja ki a közegészségügyben dolgozó orvosok fizetésének októbertól való megemelését

Ez irányban a hatóságok és az orvosok képviselői hétfőn megtartották a megbeszélések első fordulóját, közölték az egészségügyi források. A megbeszélések után Florin Chirculescu, a „Doctor Ioan Cantacuzino” szakszervezet elnöke kijelentette, hogy még nem jutottak megállapodásra a béremelés nagysága szempontjából, de reményének adott hangot, hogy a felelős tényezők megértik és vállalják az orvosok fizetésének jelentős növelését. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

Andreea Paul a munkahelyek felszabaditását szorgalmazta

Andreea Paul, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) első alelnöke a munkahelyek mielőbbi felszabaditását kérte a kormánytól. Sajtóközleményében Andreea Paul azt állitja, hogy a kis- és közepes vállalatokat „becsapták” és a román gazdaságba történt tavalyi befektetések negativ rekordját könyvelték el.”Aggodalomra ad okot az, hogy az utóbbi 12 évben, a befektetések terén, tavaly negativ rekordot regisztráltak. Ugyancsak 2014-ben történt, amikor becsapták a kis-és közepes vállalatokat, mivel beruházásokra ösztönzték a minimis támogatásokkal, hogy végül is ezen vállalatok a folyamatban levő projektekkel, illetve azzal a reménnyel maradjanak, hogy az idei költségvetési kiigazitáskor kiutalnak számukra is pótösszegeket, annál inkább, hogy 2015-ben nem vehették igénybe az államtól e kedvezményt”, mutatott rá Andreea Paul. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)

A mezőgazdasági minisztérium kártéritést igért a gazdálkodóknak

A gazdálkodók képviselőivel sorra került hétfői találkozó után Daniel Constantin mezőgazdasági miniszter kijelentette, hogy szemelőtt tartják a gazdálkodók kártéritését, akik a nagy szárazság miatt veszteségeket könyveltek el. A nagyüzemű gazdálkodások esetében a kártéritéssel kapcsolatos választ az Európai Bizottságtól várják, fűzte hozzá a miniszter, megjegyezve, hogy a nagy kánikula nem okozott kárt valamennyi kultúra esetében. Igy az idei búzatermés sokkal jobb, mint a tavalyi, de a nagy meleg miatt megkárosult a kukorica- és a napraforgó-termés, vélekedett Daniel Constantin.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.17)