2015. augusztus 19

 A román államfő és miniszterelnök az őszi törvénykezési prioritásokról tárgyalt

Klaus Iohannis államfő és Victor Ponta miniszterelnök szerda délelőtt az őszi törvénykezési prioritásokról, valamint az adótörvénykönyv tervezetéről tárgyalt. A román közszolgálat rádió forrásai szerint a találkozón részt vett Gabriel Oprea miniszterelnök-helyettes is. A Klaus Iohannis államfő által felülvizsgálás végett a törvényhozó fórumhoz visszaküldött dokumentumot a hétfői, rendkivüli parlamenti ülésszakon vitatják meg. Az emlitett források szerint a napokban Klaus Iohannis az adótörvénytervezetet megvitatta a Ponta-kormány néhány miniszterével és tanácsosával is. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

Victor Ponta újabb kihallgatáson jelentekezett a korrupcióellenes ügyészségen

Victor Ponta miniszterelnök szerdán újabb kihallgatáson jelentkezett a korrupcióellenes ügyészségen (DNA), aki ellen a „Turceni-Rovinari” dossziéban került sor vádemelésre. A kormányfő mindössze negyedórát töltött a vádhatóság épületében, távozáskor pedig csak annyit mondott az újságíróknak, hogy tájékoztatták a könyviteli szakértői kivizsgálás eredményéről, mely szerint „kétezer lejjel több adót fizetett a kelleténél, de nem kéri vissza ezt az összeget az államtól”. Mint ismeretes,Victor Ponta kormányfő ellen okirat-hamisítás, pénzmosás és adócsalásban való bűnsegédlet gyanújával indított bűnvádi eljárást a vádhatóság június elején. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

A költségvetési szférában dolgozók béremelésére akkor kerül sor, amikor „megteremtik az ehhez szükséges alapokat”

Igy nyilatkozott szerdán Victor Ponta miniszterelnök, megjegyezve: megérti, hogy az egészségügyi alkalmazottak béremelése reagálásokat vált ki a többi költségvetési dolgozók körében és igazuk van nekük is, amikor bérjogokat követelnek. Mint elmondta, az egészségügyi béremelések elsősorban annak köszönhetően lehetségesek, hogy az egészségügyi kártya bevezetése nyomán a szaktárcának sikerült takarékoskodnia. A kormányfő ugyanakkor biztositotta a többi költségvetési szférában dolgozókat is, hogy amilyent „megteremtik az ehhez szükséges alapokat”, növelik a fizetésüket. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

A román kormány az Európai Bizottsághoz fordul a gazdálkodók megsegitése érdekében

A román kormány az Európai Bizottsághoz fordul azon gazdálkodók megsegitése érdekében, akiknek termése megsemmisült az idei nagy szárazság miatt. A szerdai kormányülésen megvitatták az esetleges intézkedéseket, mig Victor Ponta miniszterelnök a mezőgazdasági minisztertől a károk felmérését kérte. „A földművesek egyesületeinek képviselőivel együtt fel kell mérni a nagy kánikula okozta károkat, hogy ezt követően segitségért az Európai Bizottsághoz fordulhassunk”, hangsúlyozta Victor Ponta. Az idei nagy szárazság főleg a kukoricát és a napraforgót érintette, de problémákkal szembesülnek az állattenyésztők is, mutat rá a mezőgazdasági szakszervezeti szövetség közleménye. Victor Ponta a kormányülésen azt is megjegyezte, hogy reméli, a jövő héten jóváhagyásra és kihirdetésre kerül az új adótörvénykönyv tervezete. „Nagyon fontos, hogy a hozzáadottérték-adó 20% alá csökkenjen”, hangsúlyozta. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)

Egyre több külföldi dolgozik legálisan Romániában

Az Országos Bevándorlási Felügyelőség adatai szerint a román hatóságok csaknem 1.200 esetben bocsátottak ki munkaengedélyt, illetve engedélyezték a munkahely miatti áthelyezéseket. Az idei első félévben a törvényes körülmények között dolgozó külföldi állampolgárok száma 10%-al nőtt az elmúlt év azonos időszakához képest. Az emlitett iődszakban 5%-al nőtt az illegálisan Romániában tartózkodó személyek száma is. A legtöbb külföldi Törökországból, Kinából, a Fülöp-szigetekről, Sri Lankából és Ukrajnából származik. Az Országos Bevándorlási Felügyelőség adata alapján az elemzett időszakban több mint 107. ezer külföldi kapta meg a letelepedési engedélyt hazánkban. A külföldiek lakhelyüket elsősőrban családegyesités, munkavállalás vagy állandó letelepedési célból választották Romániában. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.19)/ademeny