Interviu acordat de preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru, desemnată pentru a prelua preşedinţia Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale

Reporter: Doamnă preşedinte, o veste bună pentru România: aţi fost desemnată astăzi să preluaţi din 2017 preşedinţia Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale. Ce înseamnă acest lucru pentru dvs, pentru Autoritatea Electorală Permanentă şi implicit pentru România?
Ana Maria Pătru: Alegerea mea pentru a deţine din 2017 preşedinţia Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale este un mare succes pentru România şi în primul rând o realizare deosebită pentru Autoritatea Electorală Permanentă. Sunt mândră că peste 100 de organisme de management electoral, America de Sud, Europa, Asia, Africa şi Oceania au decis ca România, prin Autoritatea Electorală Permanentă, să conducă acest for de prestigiu în domeniul managementului electoral. Decizia Adunării Generale A-WEB este o recunoaştere a eficienţei Autorităţii Electorale Permanente ce în ultimul timp şi-a intensificat colaborarea internaţională în domeniul electoral, iar reţeaua de contacte cu organisme de management electoral din toată lumea a fost extinsă, bucurându-ne de aprecierea acestora.
Reporter: Spuneţi-mi, vă rog, care vor fi obiectivele dvs în această calitate.
Ana Maria Pătru: Obiectivul nostru va fi consolidarea democraţiei la nivel mondial, prin organizarea unor alegeri libere, corecte, transparente şi participative în fiecare dintre ţările membre.
Reporter: După preluarea preşedinţiei, viitoarea adunare generală a Asociaţiei Mondiale a Organismelor Electorale se va desfăşura, bănuiesc, la Bucureşti?
Ana Maria Pătru: România va găzdui acest eveniment. Potrivit statutului organizaţiei A-WEB, ţara care deţine preşedinţia este şi gazda evenimentului. Practic, va fi un summit al organismelor de management electoral ce ne va aduce o mare vizibilitate la nivel internaţional.