Şcolile sunt obligate să trimită Serviciului de asistenţă socială listele cu toţi copiii care au cel puţin un părinte plecat în străinătate

Şcolile sunt obligate din acest an să trimită Serviciului de asistenţă socială listele cu toţi copiii care au cel puţin un părinte plecat la muncă în străinătate. Potrivit unei decizii de ieri a Guvernului, cei de la asistenţă socială trebuie să meargă apoi la domiciliul copilului şi să verifice situaţia acestuia, respectiv dacă părintele a anunţat, conform legii, plecarea în străinătate şi dacă a desemnat o persoană care să se ocupe de copil. Reprezentantul serviciului de asistenţă socială va trebui totodată să urmărească randamentul şcolar al copilului şi starea lui emoţională. În prezent, în România, potrivit datelor oficiale, aproximativ 83 de mii de copii au cel puţin un părinte plecat să muncească în străinătate. Vasluiul este unul din judeţele care conduc în clasamentul copiilor lăsaţi doar în grija unui părinte sau a bunicilor. O consecinţă este creşterea abandonului şcolar.
La nivelul judeţului Vaslui, conform unei statistici din 2013 numărul vasluienilor plecaţi oficial din judeţ la muncă peste hotare, depăşeşte 20.000 de persoane.

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 20 august)