Declaraţia domnului senator Călin Popescu-Tăriceanu, Preşedintele Senatului României, la finalul şedinţei Biroului Permanent de joi, 20 august 2015

Domnul Călin Popescu-Tăriceanu, Președintele Senatului României, a declarat la finalul şedinţei Biroului Permanent al Senatului întrunit joi, 20 august a.c., că în centrul discuţiilor s-a aflat  cererea de reexaminare a Codului Fiscal formulată de Președintele României.
Biroul Permanent a hotărât ca această solicitare să fie transmisă comisiilor de specialitate, iar luni, 24 august, la ora 15.00, va avea loc sesiunea extraordinară în cadrul căreia care se va dezbate și se va adopta prin vot o hotărâre privind cererea de reexaminare a Președintelui.
„Vreau să subliniez faptul că suntem într-o situație inedită din punct de vedere procedural pentru că, în mod normal, solicitările Președintelui trebuie să fie adresate Parlamentului cu indicarea articolelor de lege asupra cărora Președintele ar dori o reexaminare, ceea ce nu este cazul. Cererea Președintelui este, de fapt, o scrisoare adresată Parlamentului și va trebui să vedem care este soluția juridică la o asemenea problemă; de fapt, am și cerut punctul de vedere al experților juriști din Senat, de la Departamentul Legislativ, pentru a avea o imagine mai clară. Nu avem decât două variante: ori să revotăm Codul Fiscal așa cum a fost el deja votat de Parlament și, practic, să respingem cererea de reexaminare, ori să discutăm, dar nu avem ce să discutăm, concret, pentru că Președintele nu ne-a dat, în scrisoare, punctele exacte pe care ar vrea să le reconsidere Parlamentul. Și atunci, nu există în regulament procedura introducerii de amendamente de către parlamentari. Nu este întotdeauna o chestiune politică, trebuie să avem grijă și la aspectele juridice, pentru a nu crea precedente care să fie dăunătoare pe viitor”, a spus preşedintele Senatului.
De asemenea, domnul Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat că a propus Biroului Permanent să accepte organizarea unei conferințe legate de modul de organizare a puterilor în stat, separația și echilibrul puterilor în stat, având în vedere derapajele și excesele care s-au manifestat în ultima perioadă.
Această propunere a fost aprobată, urmând ca, în decursul lunii septembrie, să aibă loc conferinţa, care se va bucura de o largă participare naţională şi internațională: reprezentanți ai altor Senate din Europa, ai mediului academic, ai societății civile, ai asociațiilor profesionale etc.