Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, primul festival de cultură gastronomică din sudul Transilvaniei

Sibiu, 20 august: În perioada 4 – 20 septembrie, se va desfășura la Sibiu prima ediție a festivalului Transilvania Gastronomică – Food Culture Festival, primul festival de cultură gastronomică pentru sudul Transilvaniei, organizat de asociația My Transylvania.

Scopul festivalului este de a descoperi și înțelege gastronomia locală autentică prin evenimente culinare, dar și de a invita publicul interesat și specialiștii din domeniu să participe la crearea unei identități gastronomice regionale. Festivalul este o acțiune cofinanțată de Consiliul Local Sibiu și Primăria Municipiului Sibiu.

De la brunch-uri pregatite de localnici, rute gastronomice și sesiuni de live cooking până la gala de premiere și conferințe pe tema dezvoltării gastronomice, evenimentele culinare din cadrul festivalului  au fost concepute atat pentru gurmanzi, cât și pentru specialiști – producători locali sau proprietari de restaurante.

Participanţii vor explora gusturile tradiţionale ale Transilvaniei, în cadrul unor evenimente tematice: de la cultura gastronomică a diverselor comunități etnice din Sibiu (Neighborhood Cooking) şi a regiunilor rurale din județul Sibiu (Rural County Brunch), la cea a regiunilor vecine Transilvaniei (Five Regions Picnic), dar și a regiunilor istorice care se află la o mai mare depărtare (Taste of Romania).

În timpul festivalului, participanţii vor putea gusta, în 10 restaurante locale, preparate care îmbină cu meşteşug urbanul şi ruralul (în cadrul Sibiu City Menu). Vor avea loc sesiuni de live cooking, deschise publicului (New Transylvanian Cuisine), dar şi un brunch cu preparate de sezon (Gourmet Brunch).

Festivalul Transilvania Gastronomică îşi propune să susţină producătorii locali şi să încurajeze iniţiativele culinare regionale, printr-o serie de evenimente dedicate specialiştilor. Acestea sunt organizate în parteneriat cu Asociaţia Judeţeană de Turism Sibiu şi cuprind prezentări ale unor rute gastronomice (Drumul Brânzei Sibiu, Drumul Vinului Prahova, Saxon Greenway – Cultural Foodscapes and Foodways), a producătorilor locali (Meet the Local Producers), a unor povești de succes în gastronomia locală (Follow Your Taste). La finalul Festivalului, vor avea loc o conferință pe tema dezvoltării culturii gastronomice în sudul Transilvaniei și o gală de premiere a celor mai bune inițiative locale în domeniu.