2015. augusztus 24

Liviu Dragnea a rendkivüli parlamenti ülésszak összehivásának elhalasztását javasolta

Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ideiglenes elnöke a rendkivüli parlamenti ülésszak elhalasztását javasolta, amelyet az adótörvénykönyv tervezetének újbóli megvizsgálásáért hivtak volna össze. A PSD elnöke az új jogszabály-módositások megvitatásának elnapolását kérte és az ellenzéki pártok vezetőit újabb tárgyalásra hivta meg csütörtökre. Dragnea szerint a tervezetet rendes parlamenti ülésszak keretében kell megvitatni, hogy lehetősége legyen mindegyik pártnak e dokumentum elemzésére. Alina Gorghiu, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) társelnöke helyeselte a PSD javaslatát és úgy vélte, hogy „a politikai pártok közti megállapodás alapvetően fontos egy jó adótörvénykönyv tervezetének elfogadása érdekében”. Időközben a képviselőház elhalasztotta a hétfőre beütemezett ülését, amelyen a rendkivüli parlamenti ülésszak menetrendjéről kellett volna döntenie a új jogszabály-tervezet módositása végett. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)

A Szenátus jogi bizottsága kedvezően véleményezte az új adótörvénykönyv tervezetének felülvizsgálását

A Szenátus jogi bizottsága kedvezően véleményezte az új adótörvénykönyv tervezetének felülvizsgálását, miközben a Felsőház gazdasági és szállitásügyi bizottságai elutasitották a dokumentum újbóli megvizsgálását. A Szenátus jogászai ugyanakkor négy módositást is elfogadtak, melyek között az üzemanyagadó törlését 2017 január 1-től. Megjegyzendő, hogy a szenátusi bizottságok véleményezése konzultativ jellegű, ugyanis a végső döntést a Szenáus hozza meg a hétfői rendkivüli ülésszakon. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)

A Szenátus hétfő délután megvitatja az államfő kérését

A Szenátus hétfő délután, rendkivüli ülésszak keretében megvitatja és szavazás alá bocsátja Klaus Iohannis államfő kérését, amelyet az új adótörvénykönyv tervezetének újbóli megvizsgálása végett terjesztett a parlament elé. Az adótörvénykönyv tervezetének módositásai előirányozzák a hozzáadottérték-adó (TVA) 20%-ra való csökkentését 2016 január 1-től, mig további egy százalékkal való leszoritását 2017 január 1-től. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.24)

A héten megkezdődik az asszálykárok felmérése

A nagy szárazság súlyos károkat okozott a mezőgazdaságban s emiatt megdrágulhatnak a termékek. A héten megkezdik az asszálykárok felmérését. Az első becslések szerint a legnagyobb veszteséget a moldovai gazdálkodók szenvedték el, s a szárazság főleg a kukoricatermést kárositotta meg. Laurenţiu Baciu, a Romániai Mezőgazdasági Termelők Egyesületei Ligájának elnöke, a román közszolgálati rádiónak elmondta, hogy a kormány biztositotta afelöl, hogy a gazdálkodók pénzbeli támogatásba részesülnek. „Egyelőre nem ismerjük a veszteségek nagyságrendjét, de megyék szerint feltérképezzük a károkat és egy-két héten belül pontosan tudni fogjuk a reális veszteségek méretét”, fűzte hozzá Laurenţiu Baciu. A károkat szenvedett gazdálkodók helyzetét a képviselőház mezőgazdasági bizottsága keddi ülésén vitatja meg. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08. 24)

RADOR