Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română la Festivalul Internaţional “George Enescu”

Preludiu_Foto_Virgil Oprina_P1470210 În seara de 30 august, de la ora 19.30, cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu (30 august – 20 septembrie) se deschide cu Rapsodia Română Nr. 1 de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Române de Tineret, formată din cei mai valoroși tineri muzicieni din România. Dirijor va fi renumitul Kristjan Järvi, iar solistă violonista Sarah Chang, despre care New York Times scria că “talentul ei este la un nivel atât de înalt, încât nu ne rămâne decât să îl venerăm”, pentru a interpreta Concertul nr. 2 pentru vioară şi orchestră de Jan Sibelius, chiar în anul în care se aniversează 150 de ani de la nașterea compozitorului finlandez. Concertul se va încheia cu celebra Carmina Burana de Carl Orff, avându-i în distribuție pe unul dintre cei mai bine cotați contratenori ai momentului în lume, Max Emanuel Cenčić, dar şi pe soprana Jennifer OLoughlin şi baritonul Levente Molnar, alături de Corul Filarmonicii George Enescu pregătit de Iosif Ion Prunner şi Corul de Copii Radio pregătit de Voicu Popescu.

Orchestra Română de Tineret a prezentat în avanpremieră acest concert şi sub bagheta lui Cristian Mandeal, în cadrul concertelor de la Sinaia care au încheiat pe 25 şi 26 august Festivalul Internaţional “Enescu şi muzica lumii”. Avându-l ca inițiator și director artistic pe violoncelistul și profesorul Marin Cazacu, Orchestra Română de Tineret îşi va continua seria de evenimente concertistice pe data de 2 septembrie, într-un alt context onorant, sub bagheta lui Cristian Mandeal, respectiv la Festivalul orchestrelor de tineret din Aix en Provence.

Sub egida Festivalului Internațional George Enescu, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română mai prezintă în seara de 17 septembrie, de la ora 22.30, la Ateneul Român, în seria Concertele de la Miezul Nopţii, un recital al Corului de camera “Preludiu” dirijat de Voicu Enăchescu, cu un program de muzică românească ce cuprinde lucrări de D.G. Kiriac, Ștefan Popescu, Ion Vidu, Nicolae Lungu, Constantin Arvinte, Tudor Jarda, Ioan D. Chirescu, Mihail Jora, Marțian Negrea, Vasile Popovici, Vasile Spătărelu, Richard Oschanitsky, Alexandru Pașcanu, Dan Dediu, Paul Constantinescu, Sabin Drăgoi, Dan Buciu, Felicia Donceanu, Gheorghe Cucu, Tudor Flondor, George Enescu.

Pentru alte informaţii legate de activitatea Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” puteţi accesa www.tinerimearomana.ro.