Noua teorie a lui Stephen Hawking susţine că se poate ieşi din găurile negre

„Dacă vă simtiţi ca şi cum v-aţi afla într-o gaură neagră, nu disperaţi, puteţi ieşi din ea”. Eventual într-un alt univers.
Într-o conferinţă ţinută la Stockholm, la „Kth Royal Institute of Technology”, Stephen Hawking, celebrul astrofizician britanic, unul dintre cei mai importanţi din lume, cunoscut mai ales datorită studiilor sale privind găurile negre şi originea universului şi-a prezentat noua sa teorie privind găurile negre despre care profesorul împreună cu colaboratorii săi vor publica în scurt timp o lucrare. Pe scurt, marele fizician consideră că dacă se ajunge într-o gaură neagră, mai există speranţe.
În timpul unei prelegeri pe care a ţinut-o la Stockholm, Hawking a spus amuzat: „Dacă simţiţi că vă aflaţi într-o gaură neagră nu disperaţi. Mai există o posibiltate de a ieşi din ea”. Astrofizicianul a spus că a descoperit un mecanism „prin intermediul căruia informatiile reuşesc să găsească o cale de ieşire din gaura neagră”.
În conferinţa de la Stockholm, omul de ştiinţă şi-a focusat atenţia pe ceea ce este cunoscut sub numele de paradoxul informaţiei găurii negre. Conform teoriilor expuse de Hawking în trecut, găurile negre emit anumite radiaţii care ar disipa energia aceleiaşi găuri, până la dispariţia acesteia. Iar paradoxul este următorul: ce rămâne din materia aflată în interiorul găurii negre? Dispare şi ea? Fizicienii cred că aceste informaţii nu se pierd complet. Iar Hawking a propus următoarea soluţie: „Eu cred că particulele care intră într-o gaură neagră îşi lasă urma informaţiilor pe care le deţin. Iar atunci când, odată cu fenomenul radiaţiei, particulele ies din nou afară, iau cu ele şi informaţiile, pe care le conservă”.
Aşadar particulele care intră în gaura neagră lasă urme ale treceri pe graniţă (event horizon). Iar atunci când particulele ies (fenomen numit radiaţia Hawking) ele deţin o parte din acea informaţie cu care au intrat, însă într-o formă haotică, inutilizabilă.
Hawking susţine că informaţiile care intră în găurile nere pot să se transforme în două moduri: ori rămân ca un fel de holograme pe marginea gaurii negre, ori găsesc o cale de ieşire spre un univers alternativ. „Gaura neagră ar avea nevoie să crească și făcând asta îşi sapă o trecere într-un alt univers. Însă nu se mai poate întoarce la universul din care provine – a conchis Hawking – care a adăugat: Sensul acestei conferinţe este că găurile negre nu sunt atât de negre cum ni le-am imaginat noi până astăzi. Nu sunt acele închisori eterne. Ceva ceva poate ieşi, ajungând eventual într-un alt univers”.

(IL CORRIERE DELLA SERA) –  26 august

Traducerea: Cătălina Păunel – RADOR