2015. augusztus 28

 A következő időszakban javul a román gazdaság helyzete

A romániai menedzserek szerint az ország gazdasági helyzete javulni fog a közel jövőben, derült ki az Országos Statisztikai Hivatal által végzett konjunkturális felmérésből. A vélemények szerint a négy elemzett terület közül három területen – a feldolgozó ipar, kereskedelem és szolgáltatások – növekedni fog a tevékenységek volumene az árak viszonylagos stabilitásának köszönhetően, mig a kereskedelem terén nagyobb lesz az alkalmazottak száma. (RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

A Sürgősségi Betegellátó Országos Rendszer és a Minősitett Elsősegélynyújtás 85 millió lejben részesült

A Sürgősségi Betegellátó Országos Rendszer és a Minősitett Elsősegélynyújtás, a költségvetési kiigazitás nyomán, 85 millió lejben részesült, s ebből a mentőszolgálatoknak több, mint 32 millió lejt utaltak ki, mig az elsősegélynyújtó egységek 52 millió lejt meghaladó összeget kaptak. Az egészségügyi minisztérium képviselői a megmaradt pénzt a mentőkocsik javitására és karbantartására forditották.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

Lemondott tisztségéből a Légiforgalom-irányító Szolgálat igazgatója

Pénteken lemondott tisztségéből Ion-Aurel Stanciu, a Légiforgalom-irányító Szolgálat (ROMATSA) igazgatója. Ilyen körülmények között Iulian Matache közlekedési miniszter a légiforgalom-irányítóktól a tervezett általános sztrájkról  való lemondást, a tárgyalások folytatását és a kollektiv munkaszerződés aláirását kérte. Mint ismeretes, Gabriel Tudorache, a ROMATSA szakszervet elnöke  hétfőn jelentette be, hogy szeptember 1-én, 11 órakor általános sztrájkot robbantanak ki, amennyiben a hatóságok nem oldják meg az alkalmazottak problémáit.A bukaresti törvényszék pénteken törvényesnek minősitette a szakszervezet által szeptember 1-re bejelentett sztrájkot.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

Az Országos Szakszervezeti Tömb felhivást intézett a román politikai osztályhoz

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) a román politikai osztályhoz intézett pénteki felhivásában a munkatörvénykönyv módositásának, valamint az oktatási és az egészségügyi rendszer korszerűsitésének szükségességét hangsúlyozta. A BNS által ez irányban javasolt megoldások között szerepel az oktatás és az egészségügy megfelelő finanszirozása és a komplemetáris egészségügyi rendszer kiépitése, magán finanszirozás révén.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

Csökken Románia népessége

Romániában a lakosság 19.861.000-nek felel meg. Az Országos Statisztikai Hivatal (INS) adatai szerint, 2015 január 1-én a lakósság száma 86 ezerrel volt kevesebb az elmúlt esztendő ugyanezen időszakához képest. Az INS által pénteken közölt adatok szerint elmélyült a lakósság elöregedésének folyamata 2014 január 1-hez mérten, hiszen a 65 év feletti lakósok részaránya növekedési, mig a 14 év alatti fiatalok száma csökkenő tendenciát mutat. Románia állandó lakossága migrációs folyamatok nyomán is csökkent: tavaly 42 ezerrel többen költöztek el egy évnél hosszabb időszakra Romániából, mint ahányan letelepedtek ebben az időszakban. Tavaly is több férfi emigrált, mint nő: a hosszabb időre távozók között arányuk 55 százalékot tett ki.(RADOR HIRÜGYNÖKSÉG – 08.28)

Rozalia Ganciulescu