THE NEW YORK TIMES: România îi dă Moldovei 110 milioane euro de Ziua Independenţei

Premierul român i-a acordat Moldovei un ajutor financiar de 100 de milioane de euro (117 milioane de dolari) [n.tr. – suma corectă; cea din titlu constituie greşeala autorului] ca un gest de susţinere pentru intenţia fostei republici sovietice de a adera la UE.

Premierul Victor Ponta a propus ca un gazoduct românesc să fie prelungit până la Chişinău, capitala Moldovei. Moldova se bazează pe Rusia pentru cea mai mare parte a necesarului ei de gaze.

Ponta a fost joi la Chişinău pentru a participa la cea de a 24-a aniversare a proclamării independenţei faţă de Uniunea Sovietică. De la obţinerea independenţei, Moldova a fost sfâşiată de alegerea între Rusia şi Occident.

Preşedintele american Barack Obama a transmis Moldovei un mesaj de felicitare, afirmând că garanţiile cele mai bune de securitate sunt legăturile mai strânse cu Europa. Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a vorbit despre dezvoltarea relaţiilor „într-un spirit de prietenie”. Moldova a semnat anul trecut un acord de asociere cu UE, căruia Rusia i s-a opus.

Traducere: Andrei Suba

THE NEW YORK TIMES (SUA)-  27 august 2015 (AP)