Ucraina refuză să mai coopereze cu Federaţia Rusă în domeniul construcţiei de avioane

Guvernul ucrainean intenționează să accepte propunerea Ministerului Dezvoltării Economice şi a concernului de stat „Antonov” privind ieşirea acestei întreprinderi din societatea mixtă „OAK-Antonov”. În expunerea de motive a Ministerului Dezvoltării Economice către executivul de la Kiev, se arată că, din cauza situaţiei create în relaţiile cu Federaţia Rusă, la societatea „OAK-Antonov” s-au oprit lucrările pentru producerea avioanelor AN-70, AN-124, AN-140, partea ucraineană fiind nevoită să retragă personalul ucrainean din structura de conducere, anunţă RBK-Ucraina, care face trimitere la propriile surse.
Din cauza agravării confruntărilor politice şi militare dintre Rusia şi Ucraina, situaţia financiară şi economică de la compania „OAK-Antonov” se deteriorează tot mai mult, se reduce capitalul social al societăţii, inclusiv contribuția grupului, în calitate de membru al societății, se arată în nota explicativă.
În această situație, participarea concernului la activitatea soecietăţii „OAK-Antonov” nu mai este oportună”, precizează documentul.
Anterior s-a anunţat că uzina de avioane „Aviakor” de la Samara îşi opreşte producţia de avioane An-140 din cauza poziţiei autorităţilor Ucrainei.
De asemenea, a devenit cunoscut faptul că Rusia pretinde 50% din drepturile de proprietate intelectuală asupra dezvoltării avionului An-188. Compania „Rosoboronexport” din Rusia (care exportă arme – nota red. VP), a menţionat că avioanele Antonov nu pot fi vândute fără consimțământul ruşilor.

http://www.rosbalt.ru – 28 august