Vladimir Putin va conduce delegația rusă la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU

Prin decret prezidenţial, s-a confirmat componenţa delegaţiei ruse, formate din 10 oameni, în frunte cu şeful statului

Preşedintele Vladimir Putin va conduce delegaţia Rusiei la cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU, care va avea loc la New York, în septembrie. Discursul lui Putin este aşteptat să fie rostit la ONU în cadrul reuniunii pentru dezvoltare globală din 27 septembrie.
Din delegaţia rusă mai fac parte Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Federaţiei Ruse, şi Ghennadii Gatilov, adjunctul acestuia, Iurii Uşakov, consilierul preşedintelui Putin, Konstantin Kosaciov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din cadrul Consiliului Federaţiei,  Alexei Puşkov, preşedintele Comisiei pentru relaţii internaţionale din cadrul Dumei de Stat, Serghei Kisliak, ambasadorul Federaţiei Ruse în SUA, Vitalii Ciurkin, ambasadorul Federaţiei Ruse la ONU, Alexandr Pankin, şeful Departamentului pentru organizaţii internaţionale din cadrul MAE rus, şi Mihail Ulianov, directorul Departamentului pentru problemele neproliferării și controlul armamentelor din Ministerul Afacerilor Externe.
Cea de-a 70-a sesiune a Adunării Generale a ONU se va deschide pe 15 septembrie, la sediul Organizației din New York. În perioada 25-27 septembrie, va avea loc summit-ul la care se preconizează adoptarea unei rezoluţii referitoare la agenda de dezvoltare de după anul 2015. Atunci va începe dezbaterea generală, iar activitatea sesiunii se va încheia pe 6 octombrie.
După ce Putin va pleca de la Nerw-Zork, delegaţia rusă la sesiune va merge la Serghei Lavrov, se arată în decret. Ministerul rus de Externe este însărcinat să desemneze consilierii, experții și personalul tehnic al delegației. Anterior, Iurii Uşakov, consilierul preşedintelui Federaţiei Ruse, a menţionat că programul vizitei lui Vladimir Putin la Adunarea Generală a ONU este în curs de adoptare. „Va fi un program destul de scurt. În ceea ce priveşte întâlnirile şi eventualele discuţii cu prilejul sesiunii, ele se află în curs de programare”, a precizat el.
Vladimir Putin a mai vorbit de la tribuna Adunării Generale a ONU în anul 2000 („Summit-ul Mileniului”), în anul 2003 (Sesiunea a 58-a) și în 2005 (Sesiunea a 60-a). În 2009, la Adunarea Generală a ONU a ajuns Dmitrii Medvedev, care ocupa atunci funcţia de președinte.

(www.itar-tass.com – 28 august)