Preşedintele american, Barack Obama începe o vizită de trei zile în Alaska

Preşedintele american, Barack Obama începe, astăzi, o vizită de trei zile în cel mai nordic stat american, Alaska. Tema acestei vizite este încălzirea globală. Liderul de la Casa Albă va participa la o conferinţă internaţională împreună cu miniştri de externe din ţări arctice şi nu numai, cu oamenii de ştiinţă şi de afaceri din regiune, pentru a discuta despre impactul schimbărilor climatice.
Barack Obama: „Oamenii din Alaska trăiesc deja cu efectele schimbărilor climatice: incendii de vegetaţie mai frecvente şi mai extinse, furtuni mai puternice, banchiza care se topeşte mai repede. În unele locuri linia ţărmului de erodează cu unmetru pe an şi patru sate sunt în pericol iminent şi trebuie strmutate. Gândiţi-vă! Dacă o altă ţară ar ameninta să distrugă unoraş american, am face orice ne-ar sta în putinţă să ne apărăm. Acum, schimbările climatice reprezintă acelaşi pericol”.
Pe de altă parte, preşedintele american trebuie să apere avizul acordat unui proiect de foraj în Arctica, despre care organizaţiile de mediu spun că pune în pericol vietăţile din regiune şi este contrar campaniei sale împotriva schimbărilor climatice. Vizita are loc la scurt timp după ce Rusia a revendicat o amplă porţiune din Arctica, regiune bogată în hidrocarburi şi minereuri.

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (31 august)