Stai prea mult pe scaun? Rişti să faci embolie pulmonară

Persoanele care petrec prea mult timp stând în fața televizorului se expun unui risc mai mare de embolie pulmonar fatală, afecţiune cunoscută şi sub numele de „sindromul clasei economice „, fiind asociată cu zborurile lungi, care obligă la imobilitate .
Teoria este bazată pe un studiu care a durat 18 de ani, prezentat de cercetătorul Toru Shirakawa de la Departamentul de Medicina Socială al Universităţii din Osaka la Congresul Societăţii Europene de Cardiologie ( ESC ), aflat în plină desfăşurare la Londra .
Studiul, realizat pe un eşantion de peste 86.000 de persoane cu vârste cuprinse între 40 și 79 de ani, arată că persoanele care petrec 5 sau mai multe ore pe zi în fața micului ecran, riscă de două ori mai mult să facă o embolie pulmonară fatală faţă de cei care se limiteze la mai puțin de două ore și o jumătate de zi.
„Este o boala grava, uneori fatală, caracterizată prin apariția bruscă a unor simptome, cum ar fi durere în piept sau dificultăţi de respiraţie. Aceasta este cauzată de obstrucția arterelor pulmonare de către cheagurile de sânge formate în general în vasele de la picioare „, a declarat cercetătorul japonez . Factorii de risc sunt multiplii, iar cel care ar trebui să fie luat cel mai mult în serios este „repausul prelungit în poziţie culcată sau așezată”.
În Italia, incidența este de 100 de cazuri noi la 100.000 de locuitori şi, dacă afecţiunea nu este tratată imediat cu mendicamente anticoagulante, aceasta poate fi chiar fatală (procentul de mortalitate fiind de 11%).
Fiţi atenţi aşadar atunci când petreceţi ore și ore în aceeași poziție, stând confortabil cu ochii fixaţi pe ecranul televizorului sau pe cel al computerului .
Chiar şi după tratarea factorilor care pot favoriza embolia pulmonară: cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială , fumatul, alcoolul, mersul sala de fitness şi stilul de viaţă , datele „arată că inactivitatea prelungită în fața ecranului de televiziune poate crește riscul de deces provocat de embolie pulmonară „, a specificat doctorul Shirakawa .
„Aceste rezultate pot fi explicate parțial prin poziţia imobilă a picioarelor în timp ce ne uităm la televizor. Pentru a preveni apariția emboliei pulmonare, recomandăm adoptarea aceleași strategii de prevenire propuse pentru a contracara sindromul clasei economice „. Adică să te ridici, să te mişti şi să faci câţiva paşi.

LA STAMPA (Italia), 31 august 2015  – Articol de Nicla Panciera

Traducerea: Cătălina Păunel – RADOR