Întâlnirea reprezentanților Comisiei pentru politică externă a Senatului României cu delegația Adunării Naționale franceze

Miercuri, 2 septembrie 2015, a avut loc întâlnirea reprezentanților Comisiei pentru politică externă a Senatului României cu delegația Adunării Naționale franceze, aflată în vizită de documentare în România pe probleme legate de audiovizualul extern francez,   influența culturală franceză și de Francofonie,  în contextul bilateral european. În cadrul întrevederii au fost abordate, de asemenea,  aspecte vizând cadrul mai larg al situației politice  internaționale actuale, problemele prioritare ale UE și relația bilaterală România-Franța.

Din partea Comisiei pentru politică externă au participat domnii senatori Petru Filip, președintele Comisiei, Titus Corlățean, membru al Comisiei și președintele Comisiei speciale comune a Camerei Deputaților și Senatului pentru aderarea României la spațiul Schengen și domnul senator Ardelean Ben-Oni, secretar al Comisie pentru politică externă a Senatului.

Delegația franceză formată din domnii deputați François Rochebloine și Patrice Martin-Lalande, membri ai Comisiei pentru afaceri externe și ai Comisiei pentru afaceri culturale,  familiale și sociale, a fost însoțită în cadrul întrevederii de E.S.dl. François Saint-Paul, ambasadorul Franței la București și domnul Samuel Richard, consilier II în cadrul  Ambasadei Franței la București.

În deschiderea convorbirilor purtate, președintele Comisiei pentru politică externă din Senat a menționat cu satisfacție  că, în mod tradițional,  Franța a reprezentat un partener privilegiat al României, în plan european și global. Nivelul deosebit al raporturilor politice a fost consolidat prin semnarea la Paris, în februarie 2008, la nivel de șefi de stat, a ”Declarației comune privind instituirea unui Parteneriat strategic între Franța și România”, care are în anexă ”Foaia de parcurs” document omologat în aprilie 2008, cu prilejul vizitei de lucru la Paris a Primului mInistru al României.

Dialogul politic bilateral se cere permanent intensificat, prin vizite oficiale la nivel înalt,care să fie realizate de ambele părți, precum și prin cooperarea sectorială. În acest context, domnul Petru Filip a subliniat dorința părții române vizând realizarea vizitelor oficiale la nivel parlamentar, în speță efortul de a găsi oportunități de agendă parlamentară pentru vizita în România a reprezentanților Comisiei pentru afaceri externe și apărare a Senatului francez.

Dialogul purtat s-a raportat, de asemenea, la susținerea Uniunii Europene, ca proiect politic, depășirea dificultăților actuale ale UE privind controlul frontierelor sale externe și gestionarea migrației ilegale dinspre Siria  și Nordul Africii.

Domnul senator Titus Corlățean a subliniat eforturile României de consolidare a dispozitivelor privind prevenirea și combaterea terorismului.

Senatorii români au salutat, cu prilejul acestei întâlniri, declarația comună a Franței și Germaniei din 24 august 2015, mai precis poziția exprimată cu acest prilej de președintele Hollande și de cancelarul Merkel, prin care aceștia au cerut reacția rapidă și unitară din partea tuturor statelor membre UE și crearea unei politici europene în domeniul migrației , senatorul Petru Filip insistând pe necesitatea consolidării concomitente a politicii UE în materie de dezvoltare,  pentru a determina reducerea tendinței imigranților de a-și părăsi statele lor de origine.

O parte important a discuțiilor a fost rezervată prezenței Francophoniei în România, țară profund francofonă și francofilă.

Susținerea puternică pe care România o reprezintă  pentru Francofonie și multiculturalism justifică statutul său de ”Far al Francofoniei” în cadrul regional al Europei Centrale și de Est. Prezența la București a unei instituții de învățământ în limba franceză precum Liceul ”Anna de Noailles”și, de asemenea, frecventarea de către tinerii francezi a Universității de Medicină și Farmacie ”IuliuHațieganu” din Cluj-Napoca pun în evidență realizările Francofoniei instituționale în România.

În cadrul discuțiilor a fost apreciată activitatea și audiența  în România a posturilor de televiziune TV5 Monde și F24, precum și a RFI.