RFI: Este România pregătită să primească refugiaţi?

În luna noiembrie, vor sosi în România primii refugiaţi pe care Bucureştiul s-a angajat să îi primească în urma negocierilor purtate de liderii UE. Deşi Guvernul dezminte faptul că numărul imigranţilor ce vor ajunge în România nu va fi mai mare de 1700, presa britanică scrie că ar fi vorba de fapt despre 7.000 de refugiaţi. Suntem sau nu gata să îi primim pe cei care fug din calea conflictelor şi caută în Europa o viaţă mai bună?

postura de stat membru al UE. Vor mai veni cel mai probabil si altii, presa britanica scrie ca in jur de 7000 de refugiati ar urma sa ajunga in Romania pe viitor, fapt dezmintit joi seara de premierul Victor Ponta. “Nu există la Guvern niciun document oficial cu privire la această cifră”, a precizat şeful Executivului la Romania TV.

Şi agenţia Reuters notează că preşedintele CE Jean-Claude Juncker, care urmează să prezinte pe 9 septembrie noi propuneri de gestionare a crizei imigranţilor, intenţionează să mărească de patru ori numărul solicitanţilor de azil de repartizat între statele membre UE.

În acest context, o analiza a Mediafax afirmă că imigranţii care ajung în România primesc hrană în valoare de maximum 3 lei pe zi de persoană, costurile de cazare sunt de 1,8 lei pe zi, iar ca bani de buzunar au dreptul la câte 60 de bani zilnic.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne, în România există şase centre pentru refugiaţi – în Bucureşti, Giurgiu, Galaţi, Timişoara, Rădăuţi şi în localitatea maramureşeană Şomcuta Mare. Cele şase centre au o capacitate totală de 1.500 de locuri şi sunt dotate cu săli de sport şi de rugăciune, iar în prezent gradul de ocupare este de 20 la sută.

Călin Rus, director al ONG-ului Institutul Intercultural Timisoara, cu experienţă în primirea si integrarea in societate a imigrantilor, spune într-un interviu la RFI că suntem pregătiţi pentru a primi acest prim val de 1700 de refugiaţi cu anumite condiţii: “Dacă se continuă colaborarea cu ONG-urile în vederea gestionării fondurilor europene pe acest domeniu şi dacă autorităţile se vor mişca foarte rapid aceste fonduri, cred că nu va fi nicio dificultate pentru România să primească 1700 de refugiaţi în următoarele 6 luni”.

Călin Rus mai subliniază că venirea imigranţilor “este un lucru bun pentru că noi avem o mare problemă demografică, iar persoanele care vin au de multe ori un nivel de calificare bun. Mai ales din Orientul Mijlociu există deja comunităţi importante cu care noi de foarte muktă vreme şi în care există o disponibilitate foarte importantă de intergrare. Sunt persoane care contribuie de multă vreme la dezvoltarea societăţii din România”.

Articol de Mircea Oprea

RFI – 4 septembrie 2015