Tort cu ciocolată şi pere

Pentru că toata lumea iubeşte ciocolata şi pentru că a venit sezonul perelor, vă prezentăm tortul cu ciocolată şi pere, dar care are şi puţin măr şi puţină coajă de portocală, bine ascunse în compoziţie:
Blatul:DSCI2576
250 g făină
1/2 plic praf de copt
50 g cacao
150 ml ulei
200 g zahăr
5 ouă
25 ml esenţă rom
2 mere rase
Crema:
160 g ciocolată neagră – cu coajă de portocale (2 pachete)
300 g mascarpone
40 g zahăr pudră
1 praf de sare
5-6 pere tăiate cubuleţe
Siropul:
1 linguriţă de ness şi 1 linguriţă de zahăr dizolvate în 200 ml apă fiartă
Se cern făina, praful de copt şi cacaoa şi se amestecă apoi cu zahărul, ouăle bătute bine, uleiul, esenţa de rom şi merele rase. Se dă aluatul la cuptor la foc potrivit, într-o formă rotundă de tort cu pereţii detaşabili, bine unsă cu unt şi dată cu făină. Se stinge focul când scobitoarea introdusă în aluat iese aproape curată (ceva urme de cacao tot se vor vedea…)
Între timp se topeşte ciocolata la bain marie. Dupa ce se răceşte puţin, se amestecă cu crema mascarpone şi zahărul pudră. Secretul ca să nu iasă foarte dulce este să punem la sfârşit în cremă un praf de sare…
Când s-a răcit blatul, se scoate din forma de tort şi se taie în două. Se însiropează bine ambele felii, se unge bine felia de la bază cu aproximativ o treime din cremă, apoi se pune jumătate din cantitatea de pere tăiate cubuleţe şi se aşează deasupra a doua felie. Apoi se unge toată suprafaţa tortului cu restul cremei, se pun deasupra cubuleţele de pere (restul) şi se dă la frigider câteva ore.
Pofta bună!
Daniela Sîrbu