Faimosul hamburger: descendenţă germană şi strămoşi asiatici

La începutul secolului 18, câţiva germani au observat în timpul călătoriilor pe care le făceau în Asia că localnicii introduceau carne de vită sub şaua cailor pentru a o frăgezi pentru consumul ulterior.

Mongolian Saddle(1)

Germanilor le-a plăcut ideea şi au pus-o şi ei în aplicare când au revenit acasă, în oraşul Hamburg. În timp, această specialitate de carne a devenit cunoscută sub numele de „carne de Hamburg”.
Mulţi ani mai târziu, imigranţii germani din America au dus cu ei această reţetă şi prima menţiune documentară a apărut în 1884, în ziarul Boston Evening Journal, care populariza „friptura din carne de Hamburg”.
Oamenii au început să improvizeze şi să transforme reţeta după placul lor. Primul „hamburger” despre care se ştie, a fost făcut de Charlie Nagreen. Acesta a prezentat „hamburgerul american” la un festival culinar din Seymour, Wisconsin, în 1885. Hamburgerul său nu era însă ceea ce ştim astăzi, nu exista nici chifla, nici brânza, nici bacon-ul. Reţeta clasică pe care o savurăm şi astăzi a apărut în St.Louis, la Târgul Mondial din 1904.

Amerikanische-Hamburger-1024x576-584501c0eb0ca221

* În 1921, Walt Anderson, un bucătar din Wichita, statul Kansas l-a convins pe un anume Billy Ingram să investească 700 de dolari pentru a deschide primul lanţ de restaurante care serveau hamburgeri: The White Castle.
* Celebrul Big Mac a apărut în 1968 şi costa 49 de cenţi (un preţ foarte mare la acea vreme!)
* Cel mai mare hamburger servit vreodată cântărea 3,7 tone şi a fost preparat în 2001 la festivalul Burger Fest din Seymour, Wisconsin, acolo unde se află şi „Hamburger Hall of Fame”.

Sursa: www.todayifoundout.com
Traducerea şi adaptarea: Bianca Ioniţă