România şi Cipru impun condiţii pentru a primi imigranţi

România şi Cipru cer concesii de la Uniunea Europeană în schimbul acceptării unui număr prestabilit de solicitanţi de azil redistribuiţi.
Premierul României, Victor Ponta, a declarat luni că nu va accepta solicitanţi de azil redistribuiţi decât dacă României i se va permite să adere la spaţiul fără paşapoarte, Schengen.
„Solidaritatea înseamnă atât drepturi cât şi obligaţii, aşa că dacă ei vor să avem aceleaşi obligaţii, ei trebuie să ne dea aceleaşi drepturi”, a declarat el.
România, împreună cu Bulgaria, sperau să adere la Schengen în 2011, după ce deveniseră membri UE în 2007. Dar corupţia şi lipsa statului de drept au ţinut în loc acest proces.
Germania şi-a folosit dreptul de veto pentru ca România să nu acceadă, în ciuda faptului că era susţinută de Comisia Europeană şi Parlamentul European.
Toate statele membre UE, cu excepţia Marii Britanii, Irlandei, Ciprului, Bulgariei, României şi Croaţiei, sunt în Schengen. Islanda, Norvegia, Elveţia şi Liechtenstein sunt şi ele în Spaţiu.
Ultimul plan de redistribuire, care va fi propus săptămâna aceasta, cere ca România să accepte aproximativ 4.600 de solicitanţi de azil.
Dar România afirmă că numărul e prea mare şi că nu va accepta decât 1.785 de oameni.
Preşedintele României, Klaus Iohannis, care în această vară îi ceruse lui Ponta să demisioneze din cauza acuzaţiilor de corupţie, se opune şi el cotelor obligatorii.
„Putem trata această chestiune cu calm şi responsabilitate şi putem avea înţelegere pentru acele ţări care au un mare număr de refugiaţi. Eu nu cred că soluţia o reprezintă cotele obligatorii”, a declarat el.

Creştinii numai, vă rog

Cipru, în ceea ce-l priveşte, spune că şi el preferă să găzduiască doar refugiaţi creştini.
„Noi vom căuta ca ei să fie creştini ortodocşi […] nu e vorba de a fi inumani sau de a nu ajuta dacă ni se cere, dar, sincer vorbind, da, asta este ce am prefera noi”, a declarat luni ministrul de cipriot de interne, Socrates Hasikos, la postul naţional de radio.
Cipru ar trebui să accepte 274 de solicitanţi de azil redistribuiţi conform ultimei scheme a Comisiei, dar e dispus să primească până la 300.
Declaraţiile lui Hasikos urmează după unele similare venite din Slovacia.
În august, un purtător de cuvânt al ministerului slovac de interne declara că lipsa moscheilor din ţara sa înseamnă că doar creştinii ar fi fericiţi să trăiască acolo.
Conducătorii cehi şi polonezi au făcut şi ei comentarii similare cu privire la integrarea musulmanilor.
Ei au acceptat de asemenea să găzduiască doar familii creştine din Siria, aduse prin misiuni de salvare independente de UE, realizate de către o asociaţie caritabilă britanică.
Articol de Nikolaj Nielsen

(EUOBSERVER – 8 septembrie 2015)
Traducerea: Andrei Suba