Continuarea protestelor va provoca devalorizarea semnificativă a leului (expert)

Experții economiști confirmă scenariul enunțat de premierul Valeriu Streleț că dacă instabilitatea politică legată de protestele din centrul Chișinăului va continua, atunci moneda națională se va devaloriza în așa hal încât se poate ajunge la un curs de 40 de lei pentru un euro sau dolar. În plus, aceștia constată că protestatarii vin doar cu soluții radicale, care nu vor rezolva criza economică, în schimb nu propun niciun plan de asanare a acesteia.

”Ce se întâmplă acum va aprofunda situația extrem de dificilă”, a declarat la postul public de televiziune Moldova 1, cunoscutul analist economic Roman Chircă. El a precizat că împărtășește îngrijorările protestatarilor față de ceea ce se întâmplă în țară, dar, în același timp constată că aceștia nu propun un plan de îmbunătățire a acesteia. Totodată, el consideră nemotivate unele solicitări precum demisia președintelui, al cărui mandat expiră peste jumătate de an, sau a guvernului, care nu are nici două luni de la învestire. În schimb, nu se propune nimic constructiv.

”Ce n-am văzut este un plan de acțiuni pe care trebuie să-l preseze societatea civilă. Trebuie să formuleze clar. Ce se formulează acum este prea confuz, prea general”, a declarat Chircă.

El consideră că cei care au organizat protestul ar trebui să fie mai constructivi.

În plus, a atenționat Roman Chircă, dacă actuala stare de lucruri, adică criza politică, va continua, Republica Moldova va avea doar de pierdut și poate ajunge la situația din Rusia și Ucraina, unde devalorizarea monedei naționale a ajuns la 200%-400%. ”Odată ce nu se vor stabili relații cu partenerii externi, va perpetua criza, reducerea în două a puterii valutei naționale este un lucru probabil”, a concluzionat Roman Chircă.

Sursa: Infotag Moldova, 10 septembrie